Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 113 δολ. κινούνται Brent και το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 113 δολ.  κινούνται Brent και το αργό
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης στις ΗΠΑ έφθασαν σε ιστορικά υψηλά
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα λόγω της αισιοδοξίας ότι η Κίνα θα δει έχει ανάκαμψη της ζήτησης μετά τα θετικά σημάδια ότι η πανδημία του κορωνοϊού υποχωρεί στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Το Brent σημείωνε 1,5%, στα 113,25 δολ. το βαρέλι στις 20:10 ώρα Ελλάδας ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 2,3%, στα 113,06 $ το βαρέλι.

Η Σαγκάη σκοπεύει να ανοίξει ξανά γενικά και να επιτρέψει την επανέναρξη της κανονικής ζωής για τους 25 εκατομμύρια ανθρώπους της πόλης από την 1η Ιουνίου, δήλωσε αξιωματούχος της πόλης τη Δευτέρα, αφού ανακοίνωσε ότι 15 από τις 16 περιφέρειές της είχαν εξαλείψει τα κρούσματα εκτός των περιοχών καραντίνας.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι 46 πόλεις στην Κίνα βρίσκονται σε lockdown, πλήττοντας την αγορά, την παραγωγή εργοστασίων και τη χρήση ενέργειας.

"Βλέπουμε πολλά σήματα ότι η ζήτηση θα αρχίσει να επιστρέφει σε αυτήν την περιοχή, υποστηρίζοντας υψηλότερες τιμές", δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho.

Σύμφωνα με την απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, η Κίνα επεξεργάστηκε 11% λιγότερο αργό πετρέλαιο τον Απρίλιο, με ημερήσια απόδοση τη χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2020.

Η βενζίνη

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης στις ΗΠΑ σημείωσαν και πάλι υψηλό όλων των εποχών τη Δευτέρα, καθώς η πτώση των αποθεμάτων πυροδότησε ανησυχίες για την προσφορά.

«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν ανοδικές, ειδικά το βραχυπρόθεσμο συμβόλαιο του WTI, καθώς οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ συνέχισαν να αυξάνονται εν μέσω ασθενέστερων εισαγωγών πετρελαιοειδών από την Ευρώπη», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, της Fujitomi Securities.

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν επίσης κάποια υποστήριξη καθώς διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας για ένα σταδιακό εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου παρά τις ανησυχίες για την προσφορά στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Αυστρία αναμένει από την ΕΕ να συμφωνήσει για τις κυρώσεις τις επόμενες ημέρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ είπε ότι το μπλοκ θα χρειαστεί μερικές ακόμη ημέρες για να βρει συμφωνία.

«Με τη σχεδιαζόμενη απαγόρευση από την ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο και την αργή αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Naohiro Niimura, της Market Risk Advisory.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης