Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δούκας: Λύση η κλειδωμένη διατίμηση - Που μπορεί να κολλήσει το σχέδιο της κυβέρνησης

Δούκας: Λύση η κλειδωμένη διατίμηση - Που μπορεί να κολλήσει το σχέδιο της κυβέρνησης
Το κυβερνητικό σχέδιο που προσομοιάζει με αυτό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος απ΄ότι στην περίπτωση της Ιβηρικής

Σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την αποδοχή του σχεδίου παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού από την Κομισιόν, αλλά και σε ότι αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί η διαδικασία έγκρισης, εκφράζει ο τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και καθηγητής του ΕΜΠ Χάρης Δούκας.
Εκτιμά δε, ότι η νέα «Εργαλειοθήκη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιαστεί επισήμως την Τετάρτη (18/5), θα επιτρέπει παρεμβάσεις στην χονδρεμπορική αγορά «με πολλά αν και εφόσον», καθιστώντας δύσκολη την έγκριση του ελληνικού σχεδίου, πολύ δε περισσότερο που τίθενται θέματα κρατικών ενισχύσεων (state aid) τα οποία χρειάζονται έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και όχι μόνο από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας.
Ο κ. Δούκας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, υπεραμύνθηκε της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για επιβολή πλαφόν στη λιανική αγορά σημειώνοντας κατ΄ αρχήν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν θέλει καμία έγκριση αφού η Εργαλειοθήκη που προτείνει η Επιτροπή, προβλέπει πλαφόν στη λιανική όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις.

Eπίσης ο κύριος Δούκας στάθηκε στην αναποτελεσματικότητα του μέτρου για την τιμή της βενζίνης αφού όπως τόνισε οι τιμές ανεβαίνουν μετά τα μέτρα των επιδοτήσεων, χωρίς να έχουν αλλάξει οι διεθνείς τιμές.

Εξηγώντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Δούκας σημείωσε τα εξής: «Η διαφοροποίηση της πρότασης μας σε σχέση με αυτή της κυβέρνησης είναι το σημείο στο οποίο προσπαθούμε δημιουργούμε την κλειδωμένη διατίμηση. Προτείναμε η διατίμηση να ξεκινάει στη λιανική και να υπάρχει αύξηση στα τιμολόγια μέχρι 10% σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Επειδή το κόστος του ρεύματος είναι πολύ μεγαλύτερο, βάζοντας πλαφόν στη λιανική δημιουργούνται ζημίες στις εταιρίες προμήθειας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε στήριξη των εταιριών που έχουν σοβαρό πρόβλημα στην προμήθεια καθώς θα αγοράζουν από τη χονδρεμπορική πολύ ακριβό ρεύμα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα υπολογίσαμε ότι χρειάζεται 1,5 δις ευρώ που θα διατεθεί από την πολιτεία για να στηρίξει τις εταιρίες που δεν έχουν παραγωγή και αγοράζουν πολύ ακριβότερο ρεύμα από αυτό που θα πουλάνε λόγω της διατίμησης. Με την πρόταση μας δεν θα χρειαστούν 2,3 ή 4 δις ευρω που μπορεί να χρειαστούν με βάση την πρόταση της κυβέρνησης» κατέληξε ο κ. Δούκας ενώ απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα γίνει με τους καθετοποιημένους παίκτες σημείωσε:

Κρισιμος ο επόμενος χειμώνας απαιτεί έσοδα

«Οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί θα αναλάβουν το μερίδιο του κόστους που τους αναλογεί,
άρα θα έχουν και κάποιες μικρές ζημίες. Πάντως θεωρούμε ότι τελικά το κόστος αυτό δεν θα είναι μεγάλο. Άλλωστε και η μελέτη της ΡΑΕ υπολόγισε τα υπερκέρδη κοντά στο 1 δις για το εξάμηνο. Εμείς έχουμε υπολογίσει ότι με πλαφόν στη λιανική η διαφοροποίηση θα είναι λίγο μεγαλύτερη από 1 δις ευρώ. Άρα απλώς δεν θα υπάρχουν υπερκέρδη. Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι πρόβλημα διότι σε μια δύσκολη συγκυρία, πρέπει όλοι να επωμιστούν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί».

Επίσης ο κ. Δούκας θεωρεί ότι το κυβερνητικό σχέδιο που προσομοιάζει με αυτό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος απ΄ότι στην περίπτωση της Ιβηρικής λόγω της αυξημένης συμμετοχής τους φυσικού αερίου στο ελληνικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Όπως είπε στην Ελλάδα η συμμέτοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής φθάνει στο 45% όταν στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι μόλις 20%.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η ιδέα της κυβέρνησης ότι μπορούν να αποσυνδεθούν οι τιμές από το χρηματιστήριο ενέργειας χωρίς επίπτωση, δεν είναι απολύτως ορθή και θα χρειαστεί έγκριση για τον τρόπο που αυτό θα γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Τέλος υπενθύμισε ότι το Ιβηρικό σχέδιο χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να εγκριθεί και να τεθεί σε εφαρμογή μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Τέλος σε ότι αφορά τη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, τόνισε ότι κατά την άποψη του ΠΑΣΟΚ το ποσό που θα φορολογηθεί είναι τα 920 εκατ ευρώ που κατέγραψε η ΡΑΕ και δεν πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις. «Ας προχωρήσει η φορολόγηση του συνολικού ποσού και ας μην αρχίσουμε τις εκπτώσεις. Δεν μπορεί η πολιτεία να έχει δώσει τόσα δισεκατομμύρια, να τραβάει χρήματα από διάφορους λογαριασμούς, να έχει μπροστά της ολόκληρο χειμώνα και να μην συμμετέχουν όλοι στο κόστος» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης