Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έρχεται διαχωρισμός λογιστικών καταστάσεων για τις καθετοποιημένες ενεργειακές

Έρχεται διαχωρισμός λογιστικών καταστάσεων για τις καθετοποιημένες ενεργειακές

Τι αναφέρει η μελέτη της ΡΑΕ - Τι λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

 

Ζήτημα διαχωρισμού των λογιστικών καταστάσεων των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας, θέτει η ΡΑΕ στη μελέτη της για τον προσδιορισμό των υπερεσόδων των συγκεκριμένων εταιριών, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να τα φορολογήσει και μάλιστα με ποσοστό 90%.

Όπως επισημαίνει στην μελέτη της η ΡΑΕ, με τη δημοσίευση λογιστικά διαχωρισμένων οικονομικών καταστάσεων «αποφεύγονται στρεβλώσεις μέσω της υιοθέτησης στρατηγικών συμπεριφορών από τους καθετοποιημένους συμμετέχοντες, οι οποίοι επιχειρούν να διασφαλίσουν θέση ισχύος και στις δύο αγορές, «αξιοποιώντας» κατά περίπτωση το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της δραστηριοποίησής τους».
Η ΡΑΕ αποκαλύπτει ότι το θέμα παραπέμφθηκε από την ίδια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε «έφοδο» στα γραφεία όλων των καθετοποιημένων παικτών της αγοράς, ανακοινώνοντας ότι στόχος του ελέγχου είναι να διαπιστωθεί εάν παραβιάζονται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού.

Μάλιστα η ΡΑΕ στη μελέτη της αναφέρει πως «η εξέταση της συμβατότητας με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού της πρακτικής ορισμένων Παραγωγών που χρηματοδότησαν ειδικές επιδοτήσεις στη λιανική αγορά μέσω των κερδών τους εκ της χονδρικής, πρόκειται να εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατόπιν παραπομπής του εν λόγω ζητήματος από τη ΡΑΕ».

Λογαρισμοί ανά δραστηριότητα

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ η οποία κατά το παρελθόν ασκούσε μονοπωλιακά την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, έχει αποτελέσει μείζον ζήτημα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο εν πολλοίς οδήγησε στον πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ από την επιχείρηση.
Για το λόγο αυτό άλλωστε Ν.4001/2011 τον οποίο μάλιστα επικαλείται η ΡΑΕ στη μελέτη της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι καθετοποιημένες εταιρείες, «οφείλουν να δημοσιεύουν λογιστικά διαχωρισμένες οικονομικές καταστάσεις βάσει εγκεκριμένης από τη ΡΑΕ μεθοδολογίας».

Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει ότι «Οι Ολοκληρωμένες Επιχειρήσεις τηρούν χωριστούς λογαριασμούς για καθεμία από τις δραστηριότητες παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, προμήθειας σε Επιλέγοντες Πελάτες και προμήθειας σε Μη Επιλέγοντες Πελάτες, καθώς και παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως ακριβώς θα ήταν υποχρεωμένες να πράξουν αν οι δραστηριότητες αυτές ασκούνταν από διαφορετικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφεύγονται οι διακρίσεις, οι σταυροειδείς επιδοτήσεις και οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».

Επίσης ο νόμος προβλέπει ότι στους λογαριασμούς αυτούς οι καθετοποιημένες επιχειρήσεις «πρέπει να αποσαφηνίζουν τα έσοδα που προέρχονται από το ιδιοκτησιακό καθεστώς Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής». Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά τη ΔΕΗ η οποία βεβαίως δεν συμμετέχει πλέον στην εταιρία διαχείρισης του δικτύου μεταφοράς, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, κατέχει όμως πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στο διαχειριστή του δικτύου διανομής, δηλαδή τον ΔΕΔΔΗΕ και πράγματι δημοσιεύει ξεχωριστές λογιστικές καταστάσεις.

Ξεχωριστοί ισολογισμοί

Όμως πέραν αυτού, ο νόμος προβλέπει ότι οι καθετοποιημένες εταιρίες ενέργειας υποχρεούνται στην δημοσίευση ισολογισμού και λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως, για κάθε χωριστή δραστηριότητα πράγμα που σημαίνει ότι πλέον τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες καθετοποιημένοι παίκτες θα πρέπει να δημοσιεύουν ξεχωριστό ισολογισμό για την παραγωγή και για την προμήθεια ηλεκτρισμού.

Μάλιστα η ΡΑΕ επικαλούμενη τις συγκεκριμένες προβλέψεις του νόμου σημειώνει ότι «προκρίνει ως πλέον ρυθμιστικά ορθό οι δραστηριότητες των εταιρειών να λαμβάνονται υπόψη διακριτά. Αυτό άλλωστε επιβάλλει η θεμελιώδης διάκριση των αγορών (χονδρική – λιανική) ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις μέσω της υιοθέτησης στρατηγικών συμπεριφορών από τους καθετοποιημένους συμμετέχοντες, οι οποίοι επιχειρούν να διασφαλίσουν θέση ισχύος και στις δύο αγορές, «αξιοποιώντας» κατά περίπτωση το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της δραστηριοποίησής τους».

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης