Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το ενδεχόμενο εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξετάζει το Ιράν - Το «πρόβλημα»

Το ενδεχόμενο εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξετάζει το Ιράν - Το «πρόβλημα»
Η βιομηχανία του Ιράν έχει πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου το 2018

Tο ενδεχόμενο της εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εξετάζει το Ιράν σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Πετρελαίου και με αφορμή την εκτίναξη των τιμών ενέργειας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα. Το Ιράν αναζητά πάντα την ανάπτυξη της ενεργειακής διπλωματίας και την επέκταση της αγοράς» τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου Majid Chegeni, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου, Shana.

Τα «θέματα» του Ιράν

Αν και το Ιράν διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, η βιομηχανία του έχει πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου το 2018 όταν η Ουάσιγκτον αποχώρησε από μια πυρηνική συμφωνία-ορόσημο μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Οι συνομιλίες με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ξεκίνησαν πέρυσι στη Βιέννη, αλλά έχουν τεθεί σε παύση εδώ και εβδομάδες εν μέσω εκκρεμοτήτων.

Η εξάρτηση του Ιράκ

Παρά τα σημαντικά δικά του αποθέματα φυσικού αερίου, οι χαμηλές επενδύσεις λόγω δεκαετιών πολέμου και κυρώσεων έχουν αφήσει το Ιράκ να εξαρτάται από τις εισαγωγές από τον ανατολικό γείτονά του για το 1/3 των αναγκών του σε φυσικό αέριο.

Οι αμερικανικές κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ωστόσο, έχουν περιπλέξει τις πληρωμές του Ιράκ για τις εισαγωγές.

Η Βαγδάτη χρησιμοποιεί μια πολύπλοκη μέθοδο πληρωμής για να συμμορφωθεί με την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Το Ιράκ δεν επιτρέπεται να παραδίδει απλώς μετρητά στο Ιράν, καθώς οι πληρωμές πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση εισαγωγών τροφίμων και φαρμάκων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε ήδη να αναζωπυρώσει τους δεσμούς με την Τεχεράνη το 2014 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, αλλά οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης