Ενέργεια

Ποιοί φέρνουν τα 14 καράβια με LNG στην Ρεβυθούσα τον Ιούνιο - Ανοδικά η τιμή του καυσίμου

Ποιοί φέρνουν τα 14 καράβια με LNG στην Ρεβυθούσα τον Ιούνιο - Ανοδικά η τιμή του καυσίμου
H αύξηση της  χρήσης του LNG αποτελεί την λύση για την απεξάρτηση από το ρώσικο αέριο αλλά δεν θα είναι χωρίς κόστος

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην ήδη ταραγμένη αγορά του φυσικού αερίου και όλα δείχνουν ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα futures του Ολλανδικού TTF δεν πέφτουν κάτω από τα 75 ευρώ/MWh και αυτό σε ένα χρόνο από σήμερα, ενώ επί του παρόντος η τιμή στην ενδοημερήσια αγορά του Ολλανδικού hub έκλεισε χθες (19/5) στα 92,075 ευρώ/MWh και για τα συμβόλαια Ιουλίου 2022 στα 94,5 ευρώ/MWh.
H απόφαση της ΕΕ να μηδενίσει την εξάρτηση της από το ρωσικό αέριο το 2027 προοιωνίζεται μια πενταετία υψηλών τιμών LNG, ενώ και μεσοπρόθεσμα η άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω COVID στο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Ασίας, την Σαγκάη, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και κατά συνέπεια υψηλότερες τιμές.
H τιμή του LNG πάρασε τα 8 δολ/mmbtu διπλασιαζόμενη έναντι ενός χρόνου πριν.

Rystad: Έλλειμμα ζήτησης

Οι αναλυτές μιλούν για ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που θα κρατήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα η εταιρία συμβούλων Rystad Energy σε πρόσφατη έκθεση της προειδοποιεί ότι η στροφή της Ευρώπης στο LNG για να αντισταθμίσει σημαντικές ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου δημιουργεί κινδύνους να βιώσει κρίση και τον επόμενο χειμώνα, αφού η προσφορά LNG θα υπολείπεται της ζήτησης. Για φέτος, η Rystad εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση LNG θα φτάσει τους 436 εκατ. τόνους, έναντι παραγωγής μόλις 410 εκατ. τόνων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι ελληνικές εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου προχωρούν σε μεγάλες παραγγελίες για τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και αναμένεται αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και άρα ανάγκη για φυσικό αέριο. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο προβλέπεται ότι θα «δέσουν» στη Ρεβυθούσα 14 καράβια μεταφέροντας LNG το οποίο πλέον δεν προορίζεται μόνο για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και ειδικά την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά προφανώς θα κατευθυνθεί και προς τη γειτονική Βουλγαρία.

Ποιός φέρνει και ποιές ποσότητες

Σύμφωνα με το τελικό μηνιαίο πρόγραμμα εκφορτώσεων στην Ρεβυθούσα που εκδίδει ο ΔΕΣΦΑ, oι μεγαλύτερες ποσότητες LNG θα εισαχθούν στη διάρκεια του Ιουνίου από τη Μυτιληναίος η οποία προγραμματίζει τέσσερα φορτία συνολικής δυναμικότητας 306.078 κυβικών μέτρων. Η Elpedison θα εκφορτώσει τρία καράβια συνολικής δυναμικότητας 87.887 κυβικών μέτρων, η More του ομίλου Motor Oil ένα καράβι δυναμικότητα 73.855 κυβικών μέτρων, η MET Energy δυο καράβια συνολικής δυναμικότητας 72.377 κυβικών μέτρων, η ΔΕΗ ένα καράβι δυναμικότητας 29.543 κυβικών μέτρων, η ΔΕΠΑ τρία φορτία συνολικής δυναμικότητας 124.297 κυβικών μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο τον Ιούλιο αναμένεται να προστεθεί στη Ρεβυθούσα ένα νέο FSU, δηλαδή ένα ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο, το οποίο θα έχει συνολική χωρητικότητα από 150.000 έως 174.000 κυβικά μέτρα σε συνθήκες 100% πλήρωσης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητα της χώρας σε LNG, θα περιορίσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και εκτιμάται ότι θα καλύψει ένα μέρος των ενεργειακών αναγκών άλλων χωρών στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη σε συνδυασμό και με τη λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία έως τα τέλη Ιουλίου.
Εξάλλου η τιμή αναφοράς στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε χθες 18/5 στην ενδοημερήσια αγορά στα 85,04 ευρώ/MWh ακολουθώντας την πτώση που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στο TTF. Πάντως ο όγκος των συναλλαγών στο Βάθρο Εμπορίας του Φυσικού Αερίου είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης