Ενέργεια

Υψηλές τιμές ενέργειας για τα επόμενα τρία χρόνια βλέπει η ΕΕ - Ποια μέτρα εξετάζει για την μείωση των λογαριασμών

Υψηλές τιμές ενέργειας για τα επόμενα τρία χρόνια βλέπει η ΕΕ - Ποια μέτρα εξετάζει για την μείωση των λογαριασμών
Πράσινο φως από την Επιτροπή για  ορισμένα μέτρα που έχουν εισηγηθεί τα κράτη - μέλη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να περιορίσει τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών της ενέργειας μέσω κοινών αγορών φυσικού αερίου, πιθανής χρήσης απροσδόκητων κερδών και πιθανού ανώτατου ορίου τιμών εάν η Ρωσία μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ φέτος μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή αερίου της Ευρώπης. Αυτό ακολούθησε μήνες ήδη υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, που προκλήθηκαν από την αυξανόμενη ζήτηση στις οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το σχέδιό "REPowerEU" για τον τερματισμό της εξάρτησης του μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά έχει επίσης θέσει βραχυπρόθεσμες επιλογές που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα τρία χρόνια, ιδιαίτερα για το υπόλοιπο του 2022.

Διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών

Ορισμένα από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και η Επιτροπή σύμφωνα με το Reuters θα επιτρέψει ορισμένα μέτρα μέχρι τον επόμενο χειμώνα, όταν η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί.

Αυτά περιλαμβάνουν κανονισμούς για τον περιορισμό των τιμών - πλαφόν -  για τους τελικούς καταναλωτές, πιθανή υποστήριξη ρευστότητας για προμηθευτές και κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, με σκοπό τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών.

Για την ηλεκτρική ενέργεια, τα μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα απροσδόκητα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών για να στηρίξουν τους καταναλωτές, να επεκτείνουν τις ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής για μικρότερες εταιρείες και να εισαγάγουν επιδοτήσεις καυσίμων σε περιοχές με περιορισμένες διασυνδέσεις.

Εάν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ, η Επιτροπή θα επιδιώξει να συντονίσει τη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο επηρεαζόμενων μελών που θα μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου προς όφελος των χωρών της ΕΕ που επηρεάζονται περισσότερο.

Μπορεί επίσης να εισαγάγει ένα «διοικητικό ανώτατο όριο» στην τιμή του φυσικού αερίου, περιορισμένο στη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης, μια κίνηση που θα απαιτούσε νέα νομοθεσία.

Η Επιτροπή θα επιδιώξει την έγκριση των προτάσεών της από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, θα τις καλέσει να επιταχύνουν τις προετοιμασίες τους σε περίπτωση μειωμένης παροχής ρωσικού φυσικού αερίου και θα εξετάσει την προσαρμογή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης