Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Αρβανιτίδης: Οι τρεις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την τροποποίηση του Κλιματικού Νόμου

Γ. Αρβανιτίδης: Οι τρεις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την τροποποίηση του Κλιματικού Νόμου
Ο κ. Αρβανιτίδης κατέθεσε τρεις προτάσεις για την τροποποίηση του παρόντος νομοσχεδίου και να ενσωματωθούν σημαντικές αλλαγές

Στην ανάγκη χρήσιμων, καινοτόμων και ριζοσπαστικών λύσεων για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Αρβανιτίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Κλιματικού νόμου.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε προτείνει από τον Μάρτιο του 2021, το πώς πρέπει να συνταχθεί και να διαμορφωθεί ο ελληνικός Κλιματικός Νόμος, τι στόχους πρέπει να περιέχει, πώς πρέπει να ελέγχεται η εφαρμογή του και ποιες προτεραιότητες πρέπει να ακολουθήσουν της ψήφισής του. Όπου, μεταξύ άλλων πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα υποστήριξης όσων θα θιγούν οικονομικά, η Εξοικονόμηση Ενέργειας και η εφαρμογή σε κάθε απόφαση της βασικής αρχής «Ενεργειακή Απόδοση Πρώτα», η θεσμοθέτηση Ταμείου Ασφάλισης, προκειμένου να θωρακιστούν τα νοικοκυριά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, ο εντοπισμός προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος ώστε να τεθούν σε χαμηλότερες κλίμακες ΦΠΑ, βάσει κριτηρίων κλιματικής ουδετερότητας και η προώθηση της βιώσιμης παραγωγής στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι όλοι σχεδόν, κόμματα, φορείς, οργανώσεις, αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης εθνικής κλιματικής νομοθεσίας και σχεδόν όλοι δηλώνουν ότι αυτός ο Κλιματικός Νόμος που κατέθεσε η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολύ κατώτερος των κλιματικών περιστάσεων, χωρίς να δίνει λόγο στις νέες γενιές. Δυστυχώς ο Κλιματικός Νόμος είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία και ένας Νόμος που θα μείνει στα χαρτιά.

Ο κ. Αρβανιτίδης κατέθεσε τρεις προτάσεις για την τροποποίηση του παρόντος νομοσχεδίου και να ενσωματωθούν σημαντικές αλλαγές, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Πρώτον, να μπει μια στοχοθεσία ενεργειακής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, συμβατής με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γίνεται να βάζει η χώρα ως στόχο την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και όχι από το πετρέλαιο, όπως κάνει η ΕΕ.

Δεύτερον, να συσταθεί μια Κλιματική Συνέλευση, όπου θα ανοίξει ο διάλογος με την κοινωνία και κυρίως με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων.

Τρίτον, να συναχθεί ένα ανεξάρτητο Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»

Πρόκειται για βασικές και απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες ίσως θα έδιναν ένα περιεχόμενο σε αυτό το  νομοθέτημα. Αυτές οι τρεις πολύ συγκεκριμένες διατάξεις αλλάζουν σημαντικά το νομοσχέδιο και το επαναφέρουν στον βασικό του προορισμό, που δεν είναι άλλος από την απανθρακοποίηση, την κλιματική ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050 με δίκαιο τρόπο και με όρους κλιματικής δημοκρατίας και δικαιοσύνης, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Αρβανιτίδης:

  • Ζητείται σοβαρότητα, την οποία δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να επιδείξει, μπροστά σε κλιμακούμενα προβλήματα. Τόσο στην ενέργεια, όσο και στο περιβάλλον, όσο και στην οικονομία. Και έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο ενεργειακό καλοκαίρι, όχι μόνο λόγω ενεργειακού κόστους και της εκτόξευσης των τιμών, αλλά και πιθανών κινδύνων ενεργειακών black out και διακοπών.
  • Την ίδια ώρα, το Γενικό Λογιστήριο δεν μας λέει πόσα χρήματα είναι η έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, που φέρνετε με Τροπολογία της τελευταίας στιγμής αλλάζοντας την συζήτηση. Δεν ξέρω αν το κρατάτε ως επτασφράγιστο μυστικό ή δεν πρόκειται τελικά ποτέ κανείς να μάθει πόσα εκατομμύρια τελικά είναι αυτά. Η ουσία είναι ότι έρχεστε για μια ακόμη φορά καθυστερημένα και ύστερα από μεγάλο κόστος που έχουν καταβάλει οι πολίτες να «παίξετε την κολοκυθιά».
  • Στον αντίλογο «Μα τί θέλετε, να μην ελαφρύνουμε τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών ; » η απάντηση είναι ΧΘΕΣ κ. Υπουργέ, όχι σήμερα, ΧΘΕΣ. Και εάν μας είχατε ακούσει νωρίτερα και είχατε υιοθετήσει τις προτάσεις μας έγκαιρα, δεν θα φτάναμε σε αυτά τα επίπεδα ΡΕΚΟΡ ενεργειακής ακρίβειας σήμερα.
  • Πόσους μήνες πριν φωνάζαμε για πλαφόν στην λιανική ;
  • Πόσους μήνες πριν φωνάζαμε για τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και την ανάγκη φορολόγησής τους ;
  • Πόσα χρόνια πριν φωνάζουμε ΔΙΚΤΥΑ, ΔΙΚΤΥΑ, ΔΙΚΤΥΑ, και για την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους, την ανάπτυξη και την συντήρησή τους ; Και έρχεται χθες το πόρισμα της Πυροσβεστικής για τη Φωτιά πέρσι στην Βαρυμπόμπη να κάνει λόγο για κακοσυντηρημένο πυλώνα του ΑΔΜΗΕ. 100.000 στρέμματα καμένα λόγω κακοσυντήρησης. Ποιος θα αποζημιώσει τώρα ; Και από ποιον προϋπολογισμό θα λείψουν αυτά τα χρήματα ;
  • Πόσα χρόνια πριν μιλάμε για Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη και εσείς ακόμα να μας πείτε τι θα γίνει με την Πτολεμαΐδα 5 ; Μια μονάδα που το μόνο που ξέρουμε είναι το πότε θα σταματήσει να λειτουργεί με λιγνίτη. Ενώ δεν ξέρουμε το πότε τελικά θα ξεκινήσει και το πώς θα συνεχίσει μετά το 2028.
  • Πόσους μήνες φωνάζουμε να επικαιροποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και να έρθει το νομικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας ; Με ένα παρωχημένο ΕΣΕΚ και με έναν άτολμο Κλιματικό Νόμο, πώς περιμένουμε να πετύχουμε τους στόχους ;

Ο κ. Αρβανιτίδης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει με σοβαρό λόγο και πειστικές προτάσεις, με σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Προτείνει έναν Κλιματικό Νόμο με Κλιματική Δημοκρατία και Κλιματική Δικαιοσύνη φέρνοντας στο προσκήνιο τις αγωνίες των νέων ανθρώπων. Δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή δημοκρατία, τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς παραγωγούς Α.Π.Ε, στην αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας και όχι στην συγκέντρωση σε 4-5 μεγάλους ομίλους, στην προστασία των καταναλωτών και της εγχώριας παραγωγής, ρύθμιση των αγορών και όχι στην αχαλίνωτη απορρύθμιση ρόλο του Δημοσίου στα δίκτυα και τις ενεργειακές υποδομές

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης