Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως συνδέεται η έλευση Barkindo στην Αθήνα με την κατάθεση της περιβαλλοντικής για το FSRU στον Βόλο

Πως συνδέεται η έλευση Barkindo στην Αθήνα με την κατάθεση της περιβαλλοντικής για το FSRU στον Βόλο

Η Mediterranean Gas φέρνει τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ στις 14 Ιουνίου στην Αθήνα

Με δύναμη προχωρά η «Mediterranean Gas Α.Ε.» στο project της εγκατάστασης πλωτής μονάδας LNG εντός της λιμενικής ζώνης στον Βόλο. Παρά τις ενστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ ως προς τη χωροθέτηση του FSRU «Αργώ», η εταιρεία κατάφερε τελικά να εγγραφεί από τη ΡΑΕ στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), ενώ όπως ανέφερε προ ημερών και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, η εταιρεία, μεταξύ άλλων, έχει υποβάλλει και προκαταρκτικές μελέτες εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


Η …ορμή της εταιρείας δεν είναι διόλου τυχαία καθώς, είναι γνωστές οι σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο. Μάλιστα, στις 14 Ιουνίου φέρνει στην Αθήνα και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) κ. Mohammad Sanusi Barkindo ο οποίος, μεταξύ άλλων επαφών, θα δώσει και διάλεξη για τις διεθνείς ενεργειακές προκλήσεις και τον ρόλο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μιλώντας σε εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Άδεια από την ΡΑΕ

Το έργο στον Βόλο που προετοιμάζει η Mediterranean Gas   έχει ήδη λάβει από τη ΡΑΕ άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), η οποία αφορά στην εγκατάσταση πλωτής πλατφόρμας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) με δυναμικότητα αποθήκευσης 150.000 m3 με 180.000 m3 ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – LNG) στο λιμάνι της Μαγνησίας, υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό φυσικού αερίου για τη διοχέτευσή του στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς (EΣΜΦΑ) και νέο Mετρητικό - Ρυθμιστικό Σταθμό (M/R Station).  

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν στο worldenergynews.gr παράγοντες του ΥΠΕΝ, η υλοποίηση του έργου πρέπει να περάσει από τη …βάσανο της   διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κατά την οποία θα εξεταστούν ζητήματα που   αφορούν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής εγκατάστασης, όπως επίσης και την τήρηση των διατάξεων της Οδηγίας SEVESO.

Σύμπραξη

Το έργο του FSRU στον Βόλο είχε παρουσιαστεί από την εταιρεία το καλοκαίρι του 2021 γνωστοποιώντας τότε σύμπραξη με την ExxonMobil, με την οποία είχε αναφερθεί ότι υπάρχει εμπορική συμφωνία για την εισαγωγή αμερικανικού LNG στην Ελλάδα. Υπέρ της χωροθέτησης του έργου έχουν ταχθεί τόσο ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση όσο και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία στο προφίλ της στο Linkedin, με βάση τον σχεδιασμό της θα απασχολήσει περισσότερα από 1.360   άτομα σε όλο το ενεργειακό χαρτοφυλάκιό της έως το 2025, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας ενώ μπορεί να εγγυηθεί τη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, των Δυτικών Βαλκανίων και της   Μεσογείου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mediterranean Gas Χέμματ Σάφουατ, έχει δηλώσει  ειδικά για το έργο στον Βόλο ότι θα φέρει πολλά προνόμια για την τοπική κοινωνία και θα παρέχει στήριξη στη βιομηχανική περιοχή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης