Ενέργεια

Euractiv: Κομβικός ο ρόλος του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) - Φθηνότερο από το ρωσικό αέριο

Euractiv: Κομβικός ο ρόλος του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) - Φθηνότερο από το ρωσικό αέριο
Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου επιτρέπει τη μεταφορά τριών δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου με δυνατότητα αύξησης στα 5 bcm όταν εγκατασταθούν ισχυρότεροι σταθμοί συμπίεσης.

Η σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιουλίου, με τη Βουλγαρία να είναι έτοιμη να λάβει ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν – αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι τιμές αναμένεται να είναι χαμηλότερες από εκείνες του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου κατέστη δυνατή μετά την κοινή απόφαση των βουλγαρικών και ελληνικών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας να αδειοδοτήσουν τον διαχειριστή της σύνδεσης φυσικού αερίου – ICGB. Η απόφαση ελήφθη σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος τελικά οδήγησε στην αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου της Gazprom προς τη Βουλγαρία. Οι αρχές της Σόφιας απέρριψαν τα ρωσικά αιτήματα για αλλαγή των συμβάσεων και πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και για τη διαμόρφωση ευνοϊκών τιμών για τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, σχολίασε η βουλγαρική ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Το αζέρικο φυσικό αέριο παραδίδεται μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (TANAP), ο οποίος διέρχεται από την Τουρκία, και την Ελλάδα και φθάνει στην Ιταλία.

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου επιτρέπει τη μεταφορά τριών δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου με δυνατότητα αύξησης στα 5 bcm όταν εγκατασταθούν ισχυρότεροι σταθμοί συμπίεσης. Το ήμισυ της χωρητικότητας της διασύνδεσης φυσικού αερίου έχει δεσμευτεί από την Bulgargaz, ενώ η υπόλοιπη χωρητικότητα θα διαπραγματεύεται στην ελεύθερη αγορά.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης