Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: Τα εναλλακτικά σχέδια της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Bloomberg: Τα εναλλακτικά σχέδια της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πρόβλημα η άρνηση της Ουγγαρίας για την επιβολή των κυρώσεων στην Ρωσία

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι συζητήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg, να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια σχετικά με την επιβολή των κυρώσεων.

Ειδικότερα, επεξεργάζεται την εξαίρεση των μεγάλων αγωγών πετρελαίου από το ενεργειακό εμπάργκο που θέλει να επιβάλει στη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το σχέδιο αφορά την εξαίρεση από το εμπάργκο των ποσοτήτων πετρελαίου που έρχονται μέσω του αγωγού Druzhba, για μια περιορισμένη χρονική περίοδο, από την ευρύτερη απαγόρευση στις παραδόσεις πετρελαίου στο μπλοκ.

Ποιος στόχος εξυπηρετείται

Το εν λόγω σχέδιο αποσκοπεί στην κάμψη των αντιδράσεων χωρών της ΕΕ, που δεν τάσσονται υπερ του εμπάργκο. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η χώρα της Ουγγαρίας, η οποία έχει ταχθεί πολέμια της παρούσας στρατηγικής.Επίσης, η Ουγγαρία έχει απορρίψει την πρόταση που της έδινε περιθώριο μέχρι το 2024 για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο. Δεδομένης της απαραίτητης ομοφωνίας όλων των χωρών στις κυρώσεις, η Ουγγαρία έχει κυριολεκτικά μπλοκάρει το πακέτο των νέων κυρώσεων.

Τι ζητά

Οι ανάγκες της χώρας κοστολογούνται στα 770 εκατ. ευρώ για το rebuilding της βιομηχανίας πετρελαίου σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες επενδύσεις σε υποδομές στην Κροατία.Τέλος, μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι της Κομισιόν είναι η αφαίρεση των πετρελαϊκών κυρώσεων, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης