Αποκλίσεις στις εκτιμήσεις αγοράς - αρχών για το ύψος του κόφτη στις ΑΠΕ - Προβληματισμός για ΕΛΑΠΕ

Αποκλίσεις στις εκτιμήσεις αγοράς - αρχών για το ύψος του κόφτη στις ΑΠΕ - Προβληματισμός για ΕΛΑΠΕ
Εάν ο ''κόφτης" στην τιμή που θα πληρώνονται οι ΑΠΕ μπει χαμηλά, τότε ο ΕΛΑΠΕ μπορεί να γίνει ελλειμματικός , εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού από τις δημοπρασίες ρύπων

Αγωνία για το που θα μπει ο "κόφτης" στις ΑΠΕ καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να γυρίσει ελλειμματικός ο ΕΛΑΠΕ εκφράζεται από πλευράς του κλάδου αλλά και του ΔΑΠΕΕΠ.
Στο νέο Μηχανισμό για την άντληση των υπερεσόδων απ ευθείας από την χονρδρεμπορική αγορά που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουλίου , οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν με ένα προκαθορισμένο κόστος. Το κόστος αυτό, σύμφωνα με κύκλους του ΔΑΠΕΕΠ θα πρέπει να παρέχει μια διπλή ασφαλιστική δικλείδα, ώστε να διασφαλίζει και το θετικό πρόσημο του ΕΛΑΠΕ αλλά και την ποσόστωση των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που κατευθύνεται σήμερα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο προβληματισμός που με απλά λόγια εκφράζεται είναι ότι εάν ο ''κόφτης" στην τιμή που θα πληρώνονται οι ΑΠΕ μπει χαμηλά, τότε ο ΕΛΑΠΕ μπορεί να γίνει ελλειμματικός , εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού από τις δημοπρασίες ρύπων που σήμερα καταλήγει στον ΕΛΑΠΕ και το οποίο έχει οριστεί με υπουργική απόφαση στο 3,5%. Με αυτή τη έννοια προτείνεται από την αγορά ο "κόφτης" να μπει γύρω στα 110 ευρώ η μεγαβατώρα, όριο που διασφαλίζει βάσει των υπολογισμών την βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ. Στην περίπτωση που δημιουργηθούν επιπλέον πλεονάσματα, τονίζουν, υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν στο ΤΕΜ.


Ti προτείνουν οι αρχές

Οι υπολογισμοί που έχει κάνει το ΥΠΕΝ σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν κόστος για τις ΑΠΕ γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα και στα υδροηλεκτρικά γύρω στα 80-90 ευρώ η μεγαβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική τους τιμή. Για τον λιγνίτη το αντίστοιχο προκαθορισμένο κόστος υπολογίζεται γύρω στα 170-180 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ δεν φαίνεται να έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το κόστος των μονάδων φυσικού αερίου. Η πλευρά των παραγωγών φυσικού αερίου πάντως δεν συμμερίζεται την άποψη ότι το καύσιμο παράγει υπερέσοδα.

Είναι χαρακτηριστική επ αυτού η πρόσφατη τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Mytilineos Ντίνος Μπενρουμπή στο Athens Energy Dialogues. Μιλώντας για την αναδρομική φορολόγηση των κερδών τόνισε μεταξύ άλλων ότι αντίκειται στις επιταγές της ΕΕ, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει στα ¨ουρανοκατέβατα¨ κέρδη το φυσικό αέριο.

Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση υπολογισμού του προκαθορισμένου κόστους των μονάδων που συμμετέχουν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε να σταλεί στην Κομισιόν το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τη λειτουργία του νέου Μηχανισμού που απέσπασε την κατ αρχήν έγκριση της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίσμον. Η διαφορά ρυθμιζόμενου κόστους με την Οριακή Τιμή θα μεταφέρεται απ ευθείας στο ΤΕΜ για την χρηματοδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Τα έσοδα έχουν υπολογιστεί βάσει διαφορετικών σεναρίων για την τιμή του φυσικού αερίου στο ΤΤF και των ρύπων στο ETS , γύρω στο 1,5-2 δις. ευρώ σε ετήσια βάση. Βασικό εργαλείο μείωσης των λογαριασμών θα αποτελούν οι επιδοτήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα θα συνεχιστούν για ένα έτος και θα απορροφούν ο 85% των αυξήσεων για τα οικιακά τιμολόγια, το 80-85% για τις επιχειρήσεις, το 90-95% για τους αγρότες και το 100% των καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης