Ενέργεια

Ξιφαράς: Έτοιμος ο IGB μέσα στον Ιούλιο - Galli : Ανάγκη αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας

Ξιφαράς: Έτοιμος ο IGB μέσα στον Ιούλιο - Galli : Ανάγκη αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας

Στην κομβική σημασία της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας αναφέρθηκε η ΓΓ Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου

Με δύο νέες υποδομές ενισχύεται το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούλιου ξεκινάει η εμπορική λειτουργία του αγωγού IGB, ενώ σε διάστημα 2-3 μηνών σε εμπορική λειτουργία τίθεται η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Την ετοιμότητα του IGB να υποδεχτεί τις πρώτες δοκιμαστικές ποσότητες φυσικού αερίου από την επόμενη εβδομάδα και να τεθεί στη συνέχεια σε εμπορική λειτουργία ανακοίνωσε χθες στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών –ITC 2022 , o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς. Η κατασκευάστρια εταιρία Αβαξ, όπως είπε, ενημέρωσε για την μηχανική ολοκλήρωση του έργου, έχουν τελειώσει οι υδραυλικές δοκιμές, μέσα στον Ιούνιο θα μπει δοκιμαστικά αέριο στον αγωγό και τον Ιούλιο αναμένεται η εμπορική χρήση του.

Τόνισε μάλιστα ότι σε έκτακτες ανάγκες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τα μέσα Ιουνίου. Αναφερόμενος στην κομβική για την ευρύτερη περιοχή διάσταση του έργου, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι η Βουλγαρία θα μπορεί να απορροφήσει στην πλειονότητα τους τις ποσότητες Αζέρικου αερίου που έχει συμβολαιοποιήσει , ενώ αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος θα μπορεί να προμηθεύεται η Ρουμανία ακόμη και η Ουγγαρία.
"Οι υποδομές της Ελλάδας είναι υποδομές της Ευρώπης" είπε και αναφέρθηκε τόσο στο ρόλο της Ρεβυθούσας όσο και του υπό κατασκευή τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης.
«Το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της ΔΕΠΑ ακόμη και αν μας κοστίζει πολύ σαν εταιρία» τόνισε ο κ. Ξιφαράς , ενώ σε ότι αφορά στο θέμα των τιμών σημείωσε ότι ¨πρέπει να καταλάβουμε ότι η ενέργεια κοστίζει». Αυτό, είπε ισχύει και για τις ΑΠΕ, κλάδος στον οποίο εισέρχεται και η ΔΕΠΑ.
Η εταιρία αναπτύσσει έργα συνολικής ισχύος 500 MW τα οποία βρίσκονται στα στάδιο της έκδοσης προσφορών σύνδεσης και όπως ανακοίνωσε ο κ. Ξιφαράς μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται οι διαγωνισμοί για την ανάθεση της κατασκευής τους, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφορών.

Ανάγκη αύξησης της αποθηκευτικής ικανότητας

Στις υποδομές φυσικού αερίου αναφέρθηκε στην ομιλία της και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Μαρία Ρίτα Γκάλη, επισημαίνοντας το πόσο «σημαντικός είναι ο ρόλος τους σε αυτό το εξαιρετικά γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον». Σημείωσε ότι το LNG δεν έχει τόσο μεγάλη ευελιξία και γι αυτό είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την αποθηκευτική ικανότητα του συστήματος τόσο στη Ρεβυθούσα όσο και υπογείως. Επικρίνοντας εμμέσως τις καθυστερήσεις και τη στάση της ΡΑΕ στο θέμα της υπόγειας αποθήκης στη Νότια Καβάλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφύγουμε συζητήσεις που μπορούν να οδηγήσουν στο να μην ληφθούν αποφάσεις, γιατί εάν δεν ληφθούν το σύστημα θα είναι ευάλωτο σε αναταράξεις σε επόμενες κρίσεις.

«Πρέπει να έχουμε ένα αποτελεσματικό δίκτυο όχι μόνο εισαγωγής αλλά και αποθήκευσης. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για την εισαγωγή, αλλά το σύστημα έχει φτάσει στο ύψιστο επίπεδο αποθήκευσης, αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι το σύστημα δέχεται μεγάλη πίεση γιατί βρίσκεται σχεδόν στο μάξιμουμ της χωρητικότητας. Άρα πρέπει να δούμε και την ανάπτυξη ικανοποιητικών λεωφόρων διάθεσης των ποσοτήτων που εισάγονται. Η απουσία χώρων αποθήκευσης αποτελεί μειονέκτημα για το σύστημα» τόνισε.

Στην κομβική σημασία της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, για την ευστάθεια και επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας αλλά και την επίτευξη του εθνικού στόχου απανθρακοποίησης, αναφέρθηκε η ΓΓ Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου παραδίδοντας το βραβείο της χρονιάς για το 2021 , θεσμός που έχει καθιερώσει το Συνέδριο Υποδομών –Μεταφορών στην Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της εταιρείας, κ. Βίβιαν Μπουζάλη. Η μονάδα ισχύος 826 MW , από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας και όπως τόνισε η κ. Μπουζάλη μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία.
Η κ. Σδούκου , αναφέρθηκε και σε όλα τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις και οι υποδομές φυσικού αερίου. Τόνισε πως “Η πολιτική της χώρας για ασφάλεια και διαφοροποίηση στην ενέργεια αναδεικνύει και το ρόλο της στην περιοχή μας ως ενεργειακού κόμβου”.

Ενεργειακός ρεαλισμός

Την ανάγκη να επιδείξουμε ως χώρα αλλά και ως ΕΕ ¨ενεργειακό ρεαλισμό » επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Δημήτρης Σαραντόπουλος, Διευθυντής Εμπορίας Φυσικού Αερίου ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. «Σε αυτή την ενεργειακή ανεξαρτησία θα πρέπει να αντιπαραβάλουμε τον ενεργειακό ρεαλισμό, δηλ. την κοστολογική διάσταση σε αυτή την επιταχυνόμενη ενεργειακή μετάβαση». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «φθηνή ενέργεια δεν μπορεί να υπάρξει» και συμπλήρωσε ότι «αν βιαστούμε θα πιέσουμε την αγορά να πράξει βίαιες αλλαγές και οι βίαιες αλλαγές συνοδεύονται πάντα από υψηλές τιμές ενέργειας. Οπότε, ο στόχος είναι να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο, αλλά όχι από το φυσικό αέριο. Το υδρογόνο δεν μπορεί να έρθει αύριο το πρωί σε φθηνή τιμή».

O Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής TUV AUSTRIA Hellas, Χρήστος Νιχωρλής, αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος και στα εργαλεία που υπάρχουν ώστε μια επιχείρηση να μειώσει το κόστος παραγωγής. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως “Υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο για τη σωστή διαχείριση της ενέργειας και αυτό είναι το διεθνές πρότυπο ISO 5001 που έχει υιοθετήσει ο διεθνής οργανισμός τυποποίησης. Μια επιχείρηση μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους μπορεί να επιτύχει μείωση κόστους παραγωγής, ενίσχυση βιωσιμότητας και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος”.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης