Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Πτώση 27,6% στις εξαγωγές φυσικού αερίου Ιανουάριο - Μάιο 2022, συγκριτικά με το 2021

Gazprom: Πτώση 27,6% στις εξαγωγές φυσικού αερίου Ιανουάριο - Μάιο 2022, συγκριτικά με το 2021
Η Gazprom ανακοίνωσε πως οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 27,6% το διάστημα Ιανουαρίου  Μαΐου 2022 σε σχέση με πέρυσι.
Aισθητή πτώση κατά 27,6% ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάιο 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παρουσίασαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα του πολέμου Ουκρανίας και Ρωσίας, ανακοίνωσε η Gazprom, στο πλαίσιο του μπρα-ντε-φερ Ευρώπης - Μόσχας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Οι εξαγωγές προς τις χώρες του μακρινού εξωτερικού (όρος που χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με το εγγύς εξωτερικό που περιλαμβάνει τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών) έφθασαν τα 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 27,6% (23,2 δισ. κυβικά μέτρα) λιγότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021», αναφέρεται σε ανάρτηση των ρωσικού κολοσσού στο Telegram.

Νωρίτερα σήμερα 1η Ιουνίου έγινε γνωστό πως η εταιρία κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου και στη Δανία μετά την άρνηση της χώρας να πληρώσει σε ρούβλια.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός επιβεβαίωσε σήμερα (1/6/2022) την πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στη δανέζικη ενεργειακή εταιρεία Orsted και της Shell Energy Europe (ευρωπαϊκή θυγατρική της Shell) λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια.
Επισημαίνεται ότι το 2021, η Gazprom Export προμήθευσε την Orsted με περίπου 1,97 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που ανιστοιχεί περίπου στα 2/3 της συνολικής κατανάλωσης στη Δανία. Η σύμβαση μεταξύ Gazprom Export και Shell Energy Europe για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία προβλέπει όγκο έως και 1,2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Πληρωμή σε ρούβλια

Οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν αμέσως ότι οι πληρωμές για το αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τα νέα στοιχεία, σημειώνει η Gazprom.
Την προηγούμενη μέρα, η Gazprom Export ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου θα αναστείλει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο της σύμβασης Οrsted, καθώς και στο ευρωπαϊκό τμήμα της βρετανικής Shell - Shell Energy Europe Limited. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες απέτυχαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο που παραδόθηκε τον Απρίλιο και αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ρούβλια.
Η Δανία είναι πλέον μια ακόμη χώρα μετά την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία, που δεν εισάγουν πλέον ρωσικό φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης