Ενέργεια

Διαχειριστής και Ρυθμιστική Αρχή του Ισραήλ συναντώνται με Σκρέκα και ΑΔΜΗΕ

Διαχειριστής και Ρυθμιστική Αρχή του Ισραήλ συναντώνται με Σκρέκα και ΑΔΜΗΕ
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ στο επίκεντρο

Προχωρούν οι συζητήσεις του ΑΔΜΗΕ με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για τη συνεργασία και την πιθανή μετοχική συμμετοχή του στο project της ηλεκτρικής διασύνδεση EuroAsia Interconnector (Ισραήλ- Κύπρου – Ελλάδας).  Έτσι σήμερα 6/6 η ηγεσία του ΑΔΜΗΕ θα συναντηθεί στην Αθήνα με εκπροσώπους του Διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας και της ρυθμιστικής αρχή ενέργειας του Ισραήλ που επισκέπτονται την Αθήνα και θα συναντηθούν επίσης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Όπως φαίνεται οι εξελίξεις επιταχύνονται για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τον ΑΔΜΗΕ να έχει κομβικό ρόλο στις επενδύσεις αυτές.
Ο κ. Σκρέκας θα έχει επαφή με την πλευρά των Ισραηλινών πριν μεταβεί στο Κάϊρο για το East Med Gas Forum

Οι συζητήσεις, όπως έχει γράψει το WEN, τελούν στο πλαίσιο των εργασιών της ειδικής επιτροπής που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ για να "τρέξει" το έργο και στην οποία συμμετέχουν ο Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής γεωπολιτικής και ενεργειακής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και μέλος στο διοκητικό συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ (πρόεδρος) , ο Ιωάννης Μάργαρης, αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και ο Θεόδωρος Χριστόπουλος, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις στο ΥΠΕΝ.

O Euroasia το πρώτο βήμα

Η συνάντηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας με την ηγεσία του ΑΔΜΗΕ έχει περισσότερο τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά οι συζητήσεις και με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναδεικνύουν την πρόθεση των δυο πλευρών να προχωρήσει του έργο και με ελληνική συμμετοχή καθώς με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς το ευρωπαϊκό δίκτυο μέσω της Κρήτης.
Άλλωστε η εταιρία διαχείρισης του έργου EuroAsia Interconnector, έχει λάβει ήδη έγκριση για χρηματοδότηση ύψους 658 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Connecting Europe Facility» και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν το τμήμα της διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Μάλιστα για το συγκεκριμένο τμήμα του έργου έχουν υποβληθεί ήδη δεσμευτικές προσφορές από την Nexans Norway AS και την Prysmian Powerlink s.r.l, στο πλαίσιο διαγωνισμού που διενήργησε η διαχειρίστρια του έργου EuroAsia Interconnector.
Εξάλλου από τον Μάρτιο του 2021, έχει επιλεγεί η Siemens AG για την κατασκευή των σταθμών μετατροπής (VSC Converter Stations).

Συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο

Ο EuroAsia Interconnector θα είναι η μεγαλύτερη (μήκους 1.208 χλμ) και η βαθύτερη (έως και 3.000 μέτρα) ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο, ισχύος 2.000 MW, η οποία θα διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού για τις τρεις χώρες (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα), δημιουργώντας μια αξιόπιστη πηγή πράσινης ενέργειας για την Ευρώπη.
Η απόσταση που θα καλυφθεί με υποβρύχιο καλώδιο είναι 898 χιλιόμετρα με μέγιστο βάθος πόντισης στα 3.000 μέτρα, ενώ η χερσαία απόσταση μέχρι τους Σταθμούς Μετατροπής είναι 13 χλμ στην Κύπρο και 10 χλμ στην Κρήτη. Το φιλόδοξο project του EuroAsia Interconnector, είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης τοποθετείται το 2025.

Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Euroasia Interconnector για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η επίσημη πρόταση από τον Έλληνα Διαχειριστή γεγονός που δείχνει ότι η σημερινή επίσκεψη δεν είναι καθόλου τυχαία. Άλλωστε εκτιμάται ότι η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο έργο θα επιταχύνει την υλοποίηση του.
Άλλωστε ο ΑΔΜΗΕ και η εταιρία EuroAsia συνεργάζονται ήδη στενά για τη διαλειτουργικότητα του έργου με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχουν υπογράψει σύμβαση για τη διασφάλιση της τεχνικής και επιχειρησιακής επάρκειας της νέας διασύνδεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης