Ενέργεια

Οι επιφυλάξεις ΕΣΑΗ προς ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση στην Αγορά Εξισορρόπησης

Οι επιφυλάξεις ΕΣΑΗ προς ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση στην Αγορά Εξισορρόπησης
Ο ΕΣΑΗ επισημαίνει κατ΄ αρχήν ότι η υπό διαβούλευση τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση

Επιφυλάξεις εκφράζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΕΣΑΗ επί της πρότασης του ΑΔΜΗΕ σε ότι αφορά την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης σχετικά με τις δηλώσεις προγραμμάτων των μονάδων που είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και την εκκαθάριση των μονάδων οντοτήτων σε κατάσταση δοκιμών παραλαβής.
Σε επιστολή του στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΕ επί της σχετικής πρότασης του ΑΔΜΗΕ, ο ΕΣΑΗ επισημαίνει κατ΄ αρχήν ότι η υπό διαβούλευση τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ειδικά η περίοδος όπου οι μονάδες βρίσκονται είτε σε κατάσταση δοκιμών παραλαβής είτε εκτελούν δοκιμές προεπιλογής. Μάλιστα ο Σύνδεσμος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το πλαίσιο εκκαθάρισης των αποκλίσεων, είναι ορθολογικό και δίκαιο.

Ωστόσο στη συνέχεια τονίζει ότι για τις μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία έπειτα από μια μεγάλη χρονικά συντήρηση όπως για παράδειγμα μια περίοδο 20 ημερών, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από τον ΑΔΜΗΕ.
Ο ΕΣΑΗ υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, σε αυτό το πλαίσιο λειτουργία μιας μονάδας αποκλειστικός σκοπός της διαχείρισης της είναι να επιτύχει το προφίλ λειτουργίας που απαιτεί ο κατασκευαστής. Όπως λέει «αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να αναγνωρισθεί και από το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως ακριβώς συνέβαινε και με το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς πριν τον Νοέμβριο 2020».

ΔΕΠ και Ισχύς Εξισορρόπησης

Προτείνει δε, ώστε να είναι λειτουργική η ρύθμιση να τεθεί το ανώτατο όριο ημερών ως συνάρτηση των ημερών συντήρησης που ζητάει ο κατασκευαστής κάθε μονάδας. Όπως αναφέρει το ορθό είναι, η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης να πραγματοποιηθεί από την πρώτη οριστική εκκαθάριση που θα εκτελεστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπησης.
Παράλληλα ο ΕΣΑΗ επισημαίνει ότι ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης, προχωρεί και σε τροποποίηση του του Κώδικα της Αγοράς Εξισορρόπησης σε ότι αφορά την χαλάρωση των απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης κατά την διαδικασία επίλυσης της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού (ΔΕΠ). Χαρακτηρίζει μάλιστα ως εξόχως σημαντικό το συγκεκριμένο θέμα και σημειώνει:

«Η χαλάρωση των απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης είναι δυνατή μόνο λόγω αδυναμίας κάλυψης των προβλεπόμενων αποκλίσεων ή/και των ζωνικών /συστημικών απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης. Όμως από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού παρατηρείται ότι συστηματικά ο Διαχειριστής μειώνει ή ακόμα και μηδενίζει αυτές τις απαιτήσεις, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει το Άρθρο 89 του Κώδικα της Αγοράς Εξισορρόπησης. Για το λόγο αυτό ο Σύνδεσμος ζητεί από τον ΑΔΜΗΕ να μην μπορεί να μειώνει/μηδενίζει τις απαιτήσεις Ισχύος Εξισορρόπησης στην επίλυση της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα οικονομικά σήματα αυτής της Αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης