Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Έξυπνοι μετρητές»: Από παράταση σε παράταση - Εξηγήσεις τώρα, ζητά η ΡΑΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ, σήμερα (8/6) η καταληκτική

«Έξυπνοι μετρητές»: Από παράταση σε παράταση - Εξηγήσεις τώρα, ζητά η ΡΑΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ, σήμερα (8/6) η καταληκτική

Έτοιμος από τη ΡΑΕ ο μηχανισμός για αυτόματη αποζημίωση των καταναλωτών που θα μένουν χωρίς ρεύμα λόγω βλαβών στο δίκτυο ή ακραίων φαινομένων

 



 

Έπειτα και από την τέταρτη κατά σειρά παράταση που πήρε ο διαγωνισμός για την προμήθεια «έξυπνων μετρητών», οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τα σημερινά αναλογικά «ρολόγια» καταγραφής της κατανάλωσης ρεύματος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει καλέσει σήμερα στα γραφεία της τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η υποβολή των αιτήσεων προεπιλογής, έπειτα και από την τελευταία παράταση αναμένεται, εκτός νέου απροόπτου, να γίνει σήμερα, ενώ η αρχική ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν η 14η Φεβρουαρίου. Ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται ότι θα συνάψει συμβάσεις πλαίσιο έως και με τρεις προμηθευτές - βάσει της οικονομικότερης προσφοράς και της βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής - για συνολικά 7,7 εκατ. μετρητές.

Ως χρονοδιάγραμμα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει ως στόχο την αντικατάσταση των παλιών ρολογιών με «έξυπνους μετρητές» στη χαμηλή τάση εντός πενταετίας, με το όλο έργο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2030. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 300.000 και τον επόμενο χρόνο 500.000. Από εκεί και πέρα η εγκατάστασή τους θα επιταχυνθεί με περίπου 800.000 το 2024, γύρω στο 1.000.000 το 2025 και άλλους τόσους το 2026, πάνω από 800.000 το 2027, 1.000.000 το 2028, 1.000.000 το 2029 και περί τους 900.000 το 2030.

Μηχανισμός αποζημιώσεων

Στη συνάντηση στελεχών της ΡΑΕ και του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ο μόνιμος μηχανισμός αποζημιώσεων για διακοπές ρεύματος σε περιπτώσεις βλαβών του δικτύου, τον οποίο έχει ολοκληρώσει η ΡΑΕ και έχει αποστείλει στον Διαχειριστή για παρατηρήσεις. Με τη λειτουργία του νέου αυτού μηχανισμού, αποκλειστικός υπεύθυνος της αποζημίωσης καθίσταται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ο μηχανισμός αποζημίωσης των καταναλωτών θα ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που θα μένουν χωρίς ρεύμα λόγω βλαβών στο δίκτυο ή ακραίων φαινομένων, και η δημιουργία του «πατάει» σε μοντέλα που λειτουργούν σε άλλες χώρες, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία ή άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΡΑΕ αναμένει τις παρατηρήσεις του Διαχειριστή, αλλά εάν αυτές καθυστερήσουν δεν θα περιμένει για πολύ και θα επικυρώσει το τελικό κείμενο.

Με τη λειτουργία του νέου μηχανισμού, αποκλειστικός υπεύθυνος για τις αποζημιώσεις θα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος θα πρέπει να καταβάλλει άμεσα στον καταναλωτή ένα ποσό της τάξης των 100 ευρώ την ημέρα, όταν οι διακοπές ρεύματος ξεπερνούν κάποιες ώρες. Στη συνέχεια ο διαχειριστής θα διεκδικεί αποζημίωση από όποιον άλλον φορέα θεωρεί ότι ευθύνεται για τη βλάβη ή για την καθυστέρηση αποκατάστασής της. Έτσι, δεν θα είναι ο πολίτης εκείνος που θα μπλέκει σε έναν κυκεώνα διοικητικό ή δικαστικό με δήμους, περιφέρειες και άλλους υπεύθυνους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης