Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Το πακέτο μέτρων για επιτάχυνση της παραγωγής αιολικής ενέργειας - Τι αλλάζει στις παραχωρήσεις εδαφών

Γερμανία: Το πακέτο μέτρων για επιτάχυνση της παραγωγής αιολικής ενέργειας - Τι αλλάζει στις παραχωρήσεις εδαφών

Χαλαρώνουν οι κανόνες προστασίας της άγριας ζωής

 

Το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας παρουσίασε την Τετάρτη, δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση της επέκτασης της χερσαίας παραγωγής αιολικής ενέργειας καθώς η χώρα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η Γερμανία στοχεύει να εκπληρώσει το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, με στόχο να αυξήσει τη χωρητικότητα της χερσαίας αιολικής ενέργειας στα 115 γιγαβάτ (GW) - που ισοδυναμεί με τη χωρητικότητα 38 πυρηνικών σταθμών.

Αλλά μόνο περίπου το 0,8% της γης στη Γερμανία προορίζεται επί του παρόντος για χερσαία αιολική ενέργεια, με το 0,5% να χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα. Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στοχεύει αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο 2% ορίζοντας ένα ελάχιστο ποσοστό γης που κάθε ένα από τα 16 ομοσπονδιακά κράτη πρέπει να διαθέσει για αιολικά πάρκα.

Μειώθηκαν οι άδειες

Από την ανάληψη των καθηκόντων του μετά τις περσινές εκλογές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του οικολογικού κόμματος των Πρασίνων, προσπαθεί ανεπιτυχώς να πείσει τα κράτη να διαθέσουν οικειοθελώς μεγαλύτερες εκτάσεις για αιολικά πάρκα.

Ο αριθμός των αδειών κατασκευής για νέες χερσαίες ανεμογεννήτριες μειώθηκε κατά 14% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το 2021, με την Ένωση Αιολικής Ενέργειας της Γερμανίας να υποστηρίζει ότι νότια κράτη όπως η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη μπορούν να κάνουν περισσότερα.

Παραχώρηση γης

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νέα νομοθεσία, το νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας θα πρέπει να παραχωρήσει το 1,1% της γης του έως το 2026, αυξάνοντας το στο 1,8% έως το 2032.

Ωστόσο, τα κράτη θα έχουν τη δυνατότητα να εμπορεύονται κονδύλια όπου το ένα θα μπορούσε να υπερβαίνει την ποσόστωσή του και το άλλο να υπολείπεται.

Εάν κάποιο κράτος κινδυνεύει να χάσει τις ποσοστώσεις του, ο κανονισμός που υπαγορεύει ότι τα αιολικά πάρκα πρέπει να κατασκευαστούν σε συγκεκριμένη απόσταση από κατοικημένες περιοχές θα ανασταλεί.

Ο νόμος, ο οποίος πρόκειται να εγκριθεί από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, απαιτεί επίσης χαλάρωση των κανόνων προστασίας της άγριας ζωής με βάση ότι «η λειτουργία των αιολικών σταθμών είναι υπέρτερο δημόσιο συμφέρον και υπηρετεί τη δημόσια ασφάλεια», σύμφωνα με το προσχέδιο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης