Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φον ντερ Λάιεν: «Η αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ δεν λειτουργεί πια, πρέπει να αλλάξει»

Φον ντερ Λάιεν: «Η αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ δεν λειτουργεί πια, πρέπει να αλλάξει»

«Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Oι ΑΠΕ είναι η πιο αποδοτική οικονομικά και φθηνότερη τεχνολογία» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ «δεν λειτουργεί πλέον» και είπε πως πρέπει να προσαρμοστεί «στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ΑΠΕ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Euractiv, η Φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι τα εν ισχύι μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε δομικά ζητήματα στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού.

«Πράγματι, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται. Και κάνουμε πολλά γι’ αυτό» είπε η Φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη την εργαλειοθήκη της Κομισιόν που επιτρέπει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να φορολογούν τα υπερκέρδη και να επιδοτούν τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις.

«Όμως, αναγνωρίζουμε ότι είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς» πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι η αγορά ενέργειας «είναι σχεδιασμένη με βάση τις αναγκαιότητες πριν από είκοσι χρόνια», όταν το μερίδιο των ΑΠΕ ήταν χαμηλό.

«Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Oι ΑΠΕ είναι η πιο αποδοτική οικονομικά και φθηνότερη τεχνολογία».

Πιέσεις από Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία

Η Γαλλία και η Ισπανία, με τη στήριξη άλλων χωρών, έχουν προχωρήσει σε εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του τρέχοντος συστήματος τιμολόγησης, με τη Μαδρίτη να ζητά «διαρθρωτικές λύσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποσύνδεση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, επίσης, πιέζουν ώστε να επανεξεταστεί η αρχιτεκτονική της αγοράς, με στόχο οι τιμές να διαμορφώνονται με τρόπο πιο θετικό για τους καταναλωτές.

Οι δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλων αλλαγών στην ενεργειακή αγορά.

«Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει τώρα η Κομισιόν. Δεν είναι ασήμαντο, είναι μια τεράστια αναμόρφωση, θα χρειαστεί χρόνο και πρέπει να σχεδιαστεί σωστά. Όμως, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός και να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρισμού στις σύγχρονες συνθήκες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή: www.iefimerida.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης