Ενέργεια

Szijjarto (Ουγγαρία): Είναι ρεαλιστικά αδύνατη η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Szijjarto (Ουγγαρία): Είναι ρεαλιστικά αδύνατη η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο
Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών για το σενάριο του εμπάργκο

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto απέκλεισε την προοπτική απαγόρευσης του ρωσικού αερίου στο επόμενο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αδύνατο», μεταδίδει το CNBC.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Τα σχόλια του Szijjarto έρχονται καθώς ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει υποστηρίξει ότι η Δύση δεν θα μπορέσει να απογαλακτιστεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για αρκετά χρόνια.

Επίσης, η ΕΕ είχε προσπαθήσει να επιβάλει πλήρη απαγόρευση του ρωσικού αργού σε μια προσπάθεια να ακρωτηριάσει την πολεμική μηχανή του Putin για την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Το μπλοκ τελικά συμφώνησε στα τέλη του περασμένου μήνα σε μερικό εμπάργκο πετρελαίου στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που καθυστερούσε πολύ.

H σαφής τοποθέτηση Szijjarto

Μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι της Γαλλίας, ο Szijjarto είπε: «Όταν επιβάλλουμε κυρώσεις, τότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι κυρώσεις βλάπτουν περισσότερο τους άλλου και όχι εμάς τους ίδιους. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και την πραγματικότητα».

Για την στάση της χώρας του στις απαγορεύσεις, ανέφερε ότι η Ρωσία προμηθεύει επί του παρόντος το 65% του πετρελαίου της Ουγγαρίας και το 85% των προμηθειών φυσικού αερίου της. Όταν ο Szijjarto της Ουγγαρίας ρωτήθηκε για την προοπτική η ΕΕ να στοχεύσει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στον επόμενο γύρο κυρώσεων, απάντησε: «Όχι, είναι αδύνατο. Εάν δεν μπορείτε να εισάγετε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τότε η οικονομία σταματά, δεν μπορούμε να θερμάνουμε τα σπίτια, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε την οικονομία. Το ερώτημά μας είναι ποιος μπορεί να προσφέρει μια λύση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης