Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο – Στα 123 δολ. κινείται το Brent, στα 122 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο – Στα 123 δολ. κινείται το Brent, στα 122 δολ. το αργό

Οι αναταραχές μειώνουν κατά το ήμισυ την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη

 

Σε ανοδική πορεία επέστρεψε το πετρέλαιο μετά από υποχώρηση σχεδόν 2 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων του COVID-19 στο Πεκίνο περιόρισε τις ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης, ενώ οι ανησυχίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού πρόσθεσαν περαιτέρω πίεση .

Η πολυπληθέστερη συνοικία του Πεκίνου Chaoyang ανακοίνωσε τρεις γύρους μαζικών τεστ για να καταστείλει μια «άγρια» επιδημία COVID-19 που εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Τα μαζικά τετσ θα πραγματοποιούνται μέχρι την Τετάρτη.

Το Brent ενισχυόταν 1,12% στα 123,41 δολάρια στις 20:05 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate κέρδισε 1,41% στα 122,05 δολάρια.

 

Η ανησυχία για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ενισχύθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Παρασκευή που δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 8,6% τον περασμένο μήνα, γεγονός που οδήγησε το πετρέλαιο χαμηλότερα και επιβάρυνε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα στοιχεία θέτουν τις αγορές σε εγρήγορση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να σφίξει την πολιτική για πάρα πολύ καιρό και να προκαλέσει απότομη επιβράδυνση. Η επόμενη πολιτική απόφαση της Fed είναι την Τετάρτη.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε το 2022 καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τις ανησυχίες για την προσφορά και καθώς η ζήτηση πετρελαίου ανέκαμψε από τα lockdown λόγω του COVID. Το Brent έφτασε τα 139 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδοαπό το 2008, τον Μάρτιο, και οι δύο δείκτες υου πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1% την περασμένη εβδομάδα.

Η προσφορά παραμένει περιορισμένη, με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να μην μπορούν να αποδώσουν πλήρως τις δεσμευμένες αυξήσεις της παραγωγής λόγω της έλλειψης παραγωγικής ικανότητας σε πολλούς παραγωγούς, των κυρώσεων στη Ρωσία και της παραγωγής στη Λιβύη που υποχώρησε σχεδόν στο μισό λόγω της αναταραχής.

"Η δυναμική προσφοράς/ζήτησης παραμένει υποστηρικτική των τιμών", δήλωσε ο Jeffery Halley της OANDA, ο οποίος θεωρεί απίθανη μια εκτεταμένη πώληση πετρελαίου "εκτός εάν οι αγορές των ΗΠΑ κινηθούν προς την τιμή σε μια πλήρη ύφεση" και υπάρξουν νέα lockdown στην Κίνα .


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης