Ενέργεια

Επιστρέφει το καθεστώς ενεργειακής απόδοσης για διανομείς και παρόχους ενέργειας

Επιστρέφει το καθεστώς ενεργειακής απόδοσης για διανομείς και παρόχους ενέργειας

Σωρευτικοί στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας

 

Το …κύμα εξοικονόμησης ενέργειας _ που ξεκινά με το σχέδιο «θερμοστάτης» και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για τα δημόσια κτίρια και θα συνεχιστεί με το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών, αλλά και το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» από τον Σεπτέμβριο _ επαναφέρει το καθεστώς επιβολής υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης για τους διανομείς ενέργειας και τις εταιρείες λιανικής πώλησης ενέργειας, το οποίο είχε λήξει τις 31 Δεκεμβρίου 2020.  

Έτσι, έρχεται η νέα απόφαση του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα που θεσπίζει το νέο καθεστώς, με το οποίο εξασφαλίζεται η …συνέχεια, δηλαδή ότι οι διανομείς ενέργειας και οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενέργειας θα πρέπει να επιτύχουν έναν σωρευτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση έως το 2030.  

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι «γκρίνιες» για το παλαιό καθεστώς ήταν έντονες από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες ήδη από το 2019 επεσήμαναν τους σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητά τους, αλλά και για τα ενδεχόμενα περεταίρω αύξησης των τιμών των καυσίμων για τους τελικούς καταναλωτές. Κι όλα αυτά πριν την έναρξη της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε, δηλαδή πολύ πριν το …ράλι στις τιμές της ενέργειας.

Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές των εταιρειών καυσίμων, οι στόχοι της προηγούμενης περιόδου, σε γενικές γραμμές, επετεύχθησαν οπότε δεν απειλήθηκαν με πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη περίοδο υλοποίησης του καθεστώτος, είχαν αναλάβει συνολικά το 10% του συνολικού εθνικού στόχου σωρευτικής εξοικονόμησης ενέργειας κατά την τελική χρήση έως το 2020, ήτοι 333 ktoe (100 ktoe το 2017, 133 ktoe το 2018, 67 ktoe το 2019 και 33 ktoe το 2020).

Ωστόσο για τη νέα περίοδο 2021-2030 οι στόχοι είναι πολύ πιο φιλόδοξοι.   Ειδικότερα, ο συνολικός σωρευτικός στόχος για τη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική χρήση που πρέπει να επιτευχθεί από τα υπόχρεα μέρη κατά τη Χρονική Περίοδο Εφαρμογής Καθεστώτος 2021-2030, ορίζεται στους 1.460 χιλιότονους ισοδύναμου πετρελαίου (ktoe), η οποία προκύπτει από το άθροισμα των νέων και των διαρκών ετήσιων εξοικονομήσεων ενέργειας.

Ειδικότερα επιμερίζεται ως   εξής: 504 ktoe για το έτος 2022, 212 ktoe για το έτος 2023, 186 ktoe για το έτος 2024, 159 ktoe για το έτος 2025, 133 ktoe για το έτος 2026, 106 ktoe για το έτος 2027, 80 ktoe για το έτος 2028, 53 ktoe για το έτος 2029, και 27 ktoe για το έτος 2030. Το Κόστος Συμμόρφωσης   για την εξαγορά της υποχρέωσης για τη νέα περίοδο έως το 2030 είναι 568.000 ευρώ ανά Μέτρο Εξοικονόμησης Ενέργειας που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης λόγω τεχνολογικών και οικονομικών αλλαγών.

Ο μηχανισμός

Ο νέος μηχανισμός, όπως και ο προηγούμενος, αποσκοπεί στην ενεργή δραστηριοποίηση των παρόχων και διανομέων ενέργειας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας με σκοπό την υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε καταναλωτές τελικής ενέργειας, την επίτευξη των δεσμεύσεων της χώρας για τον στόχο εξοικονόμησης ενέργειας, με επιπρόσθετα οφέλη τη μείωση τιμολογίων ενέργειας, την προώθηση των ενεργειακών υπηρεσιών και του κλάδου Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ), την ενίσχυση εισοδηματικά χαμηλών νοικοκυριών και τη βελτίωση του περιβάλλοντος. Στους υπόχρεους, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΗ, Ήρων, Μυτιληναίος, Elpedison, NRG, Watt and Volt, Volterra, Coral, Avinoil, EΛΙΝΟΙΛ, ΕΤΕΚΑ, ΖeniΘ, Φυσικό Αέριο, ΔΕΠΑ κ.ά.

Τα καθεστώτα επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης αποτελούν το βασικότερο οριζόντιο μέτρο πολιτικής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Η νομική βάση για την εφαρμογή του σχήματος πηγάζει από το Άρθρο 9 του ν. 4342/2015, που εναρμόνισε την εθνική νομοθεσία με το Άρθρο 7 της Οδηγίας 27/2012/EΕ για την ενεργειακή απόδοση. O κανονισμός λειτουργίας του συγκεκριμένου σχήματος, προσδιορίζει τον τρόπο επιλογής των υπόχρεων μερών, τον ετήσιο ενεργειακό στόχο, το ρόλο του διαχειριστή υπολογισμού, παρακολούθησης, ελέγχου και επαλήθευσης του σχήματος, τις λεπτομέρειες για την μέτρηση και επαλήθευση των εξοικονομούμενων μονάδων και όλες τις λοιπές λεπτομέρειες λειτουργίας.

Υλοποίηση μέτρων

Στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης, προβλέπεται ότι οι εταιρείες παροχής ενέργειας που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο μηχανισμό δύνανται να εκπληρώσουν το στόχο εξοικονόμησης ενέργειας με την υλοποίηση τεχνικών ή/και συμπεριφορικών μέτρων σε ευάλωτα νοικοκυριά προσαυξάνοντας τις μονάδες εξοικονόμησης ενέργειας με το συντελεστή 1,4.

Ως Διαχειριστής Υπολογισμού, Παρακολούθησης, Ελέγχου και Επαλήθευσης Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης έχει οριστεί το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ως ο ανεξάρτητος φορέας για την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων Υπολογισμού, Παρακολούθησης, Ελέγχου και Επαλήθευσης του Καθεστώτος.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης