Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Pouyanne: Να μειώσουμε τις εκπομπές… αλλά υπάρχει έλλειμμα στις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων

Pouyanne: Να μειώσουμε τις εκπομπές… αλλά υπάρχει έλλειμμα στις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων
Τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμα καύσιμα για να επιτύχουν υποσχόμενες μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα

Στελέχη εταιρειών ενέργειας σε συνέδριο για την παγκόσμια μετάβαση επέμειναν χθες (14/6) ότι τα ορυκτά καύσιμα, ειδικά το φυσικό αέριο, εξακολουθούν να χρειάζονται σε μια εποχή που οι παγκόσμιες αγορές παλεύουν με περιορισμένους ενεργειακούς εφοδιασμούς και εκτοξευόμενες τιμές.

Οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν περιοριστεί σε πολλές χώρες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προκαλώντας κυρώσεις στην ενέργεια της Ρωσίας.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν μετατοπίσει την εστίασή τους από τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή μετάβαση σε βαθιές ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια κρίση προσφοράς και τις απαιτήσεις για περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, μιλώντας στο συνέδριο του Reuters Events Global Energy Transition 2022, είπε ότι οι περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες καυσίμων οφείλονται εν μέρει στο ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ακούν τους πολιτικούς ηγέτες να ζητούν λιγότερες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Η τάση της εποχής και η αντίφαση

Τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμα καύσιμα για να επιτύχουν υποσχόμενες μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου περιόρισαν την εξερεύνηση και την παραγωγή καθώς οι επενδυτές τις πίεζαν να αφιερώσουν περισσότερα κεφάλαια για εξαγορές μεριδίων και μερίσματα.

Ο Pouyanne υπογράμμισε ότι οι εταιρείες άκουσαν τους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα των από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη στις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων σε μια εποχή που ο κόσμος ζητά περισσότερες προμήθειες ενέργειας. «Πρέπει να τα κάνουμε όλα» είπε.

Μάλιστα, τον Απρίλιο, η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει απότομα τις επαναγορές μετοχών φέτος και θα αυξήσει το μέρισμά της. Σημείωσε ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου οδήγησε σε απότομη αύξηση στα κέρδη.

Ο Lorenzo Simonelli, διευθύνων σύμβουλος της Baker Hughes, δήλωσε ότι η αγορά πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και λιγότερο στις πηγές καυσίμων που χρησιμοποιούνται για αυτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης