Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μειώθηκαν περαιτέρω οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου - Εκτοξεύθηκε έως και 30% η τιμή του φυσικού αερίου

Μειώθηκαν περαιτέρω οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου - Εκτοξεύθηκε έως και 30% η τιμή του φυσικού αερίου

Μειώθηκε στο 40% η χωρητικότητα του Nord Stream 1 - Εκτός σύνδεσης το τερματικό Freeport LNG στις ΗΠΑ έως τον Σεπτέμβριο

 

Σχετικά Άρθρα
Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκε περαιτέρω την Πέμπτη και η Μόσχα είπε ότι καθυστερήσεις στις επισκευές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναστολή όλων των ροών, θέτοντας φρένο στον αγώνα της Ευρώπης να ξαναγεμίσει τα αποθέματα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Reuters οι παραπαίουσες ροές ήρθαν καθώς οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας επισκέφτηκαν την Ουκρανία, η οποία πιέζει για ταχύτερες παραδόσεις όπλων για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής και ζητεί υποστήριξη στην προσπάθεια της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ρωσική κρατική Gazprom που ελέγχεται ανακοίνωσε ότι μειώνει την παροχή φυσικού αερίου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες μέσω του Nord Stream 1. Η τελευταία κίνηση μείωνε την παροχή μόλις στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ  δήλωσε ότι οι μειώσεις στην προμήθεια δεν ήταν προμελετημένες και σχετίζονται με ζητήματα συντήρησης, παραπέμποντας σε προηγούμενα σχόλια που έλεγαν ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την επιστροφή του εξοπλισμού που στάλθηκε στον Καναδά για επισκευές.

Η Γερμανία ανέφερε ότι η δικαιολογία της Ρωσίας ήταν τεχνικά «αβάσιμη» και αντ' αυτού στόχευε στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Η Ιταλία είπε ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει το θέμα για να ασκήσει πολιτική πίεση.

Οι ολλανδικές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, εκτινάχθηκαν περίπου 30% το απόγευμα της Πέμπτης και έφθασαν στα 148,7 ευρώ αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν.
Λίγο πριν το κλείσιμο η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Ιούλιο βρισκόταν στα 1117,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) μειωμένη κατά 2,1%.
Το συμβόλαιο του Αυγούστου βρισκόταν στα 119,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) με οριακή άνοδο 0,1%.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δηλώσεις του στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti είπε ότι οι ροές μέσω του αγωγού θα μπορούσαν να διακοπούν πλήρως λόγω προβλημάτων στην επισκευή τουρμπίνων στον Καναδά.
Ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας με μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατέστησαν αδύνατη την επιστροφή του εξοπλισμού από τον Καναδά για τον σταθμό συμπίεσης του αγωγού Portovaya.

Μείωση προμηθειών

Ο Nord Stream 1 έχει ικανότητα να αντλεί περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πέρυσι εισήγαγε περίπου 140 bcm αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών.
Η Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αγωνίζεται να ξαναγεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της, ώστε να είναι γεμάτες 80% μέχρι τον Οκτώβριο και 90% μέχρι τον Νοέμβριο πριν φτάσει ο χειμώνας. οι αποθήκες είναι πλέον γεμάτες 52%.
Η περικοπή των ροών μέσω του Nord Stream 1 έκανε αυτή τη δουλειά πιο δύσκολη, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.

"Θα μπορούσαμε ίσως να ξεπεράσουμε το καλοκαίρι καθώς η περίοδος θέρμανσης έχει τελειώσει. Αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να γεμίσουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης για να περάσουμε τον χειμώνα", δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ στην εφημερίδα Rheinische Post .

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, είπε ότι οι προμήθειες μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο σε σχέση με τους συμφωνηθέντες όγκους, αλλά θα μπορούσε να καλύψει τους όγκους που λείπουν από άλλες πηγές. Η εταιρεία παραγωγής ενέργειας RWE δήλωσε ότι είχε δει περιορισμούς τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ο κρατικός εισαγωγέας φυσικού αερίου της Σλοβακίας SPP δήλωσε ότι αναμένει ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου την Πέμπτη θα μειωθούν κατά περίπου 30%, ενώ η τσεχική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας CEZ είπε ότι έχει δει παρόμοια πτώση, αλλά καλύπτει το κενό από άλλες πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλο το μπλοκ των 27 εθνών θα είναι γεμάτοι κατά 80% έως τον Νοέμβριο.
Η τελευταία μείωση της προσφοράς θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αποθήκευση στη βορειοδυτική Ευρώπη θα είναι πλήρης μόνο 88% έως τα τέλη Οκτωβρίου - 1 bcm λιγότερο από το προγραμματισμένο - αντί για 90%, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει την πτώση των προμηθειών.
Η OMV της Αυστρίας είπε ότι η Gazprom την ενημέρωσε για μειωμένες παραδόσεις, η γαλλική Engie ότι οι ροές μειώθηκαν αλλά οι πελάτες δεν επηρεάστηκαν, ενώ η ιταλική Eni είπε ότι θα λάβει το 65% των ποσοτήτων που είχε ζητήσει από την Gazprom.

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι υπάρχουν όλα τα πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση εάν συνεχιστούν οι περικοπές προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Επιπρόσθετα ο Nord Stream 1 θα κλείσει εντελώς κατά την ετήσια συντήρηση του αγωγού στις 11-21 Ιουλίου.

Η Νορβηγία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ευρώπης μετά τη Ρωσία, εντείνει την παραγωγή για να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει τον στόχο της να τερματίσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.

Η βρετανική Centrica υπέγραψε συμφωνία με τη νορβηγική Equinor για επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους επόμενους τρεις χειμώνες. Η Βρετανία δεν βασίζεται στο ρωσικό αέριο και μπορεί επίσης να εξάγει στην Ευρώπη μέσω αγωγών.

Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν επίσης ενισχύσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά η Ευρώπη έχει περιορισμένη ικανότητα εισαγωγής LNG και η ήδη στενή αγορά έχει αντιμετωπίσει πρόσθετες προκλήσεις με διακοπές στην παραγωγή LNG των ΗΠΑ.

Μια πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα σε ένα εργοστάσιο εξαγωγής LNG των ΗΠΑ στο Τέξας, το οποίο λειτουργεί από τη Freeport LNG, έθεσε την μονάδα εκτός σύνδεσης μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα λειτουργεί μόνο εν μέρει από τότε μέχρι το τέλος του 2022.

Η εγκατάσταση, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ, υπήρξε σημαντικός προμηθευτής για τους ευρωπαίους αγοραστές.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης