Ενέργεια

Novak: Αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιούνιο - Η εκτίμηση των αναλυτών

Novak: Αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιούνιο - Η εκτίμηση των αναλυτών
Αυτόν τον μήνα, η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει την εγχώρια διύλιση, η οποία θα οδηγήσει σε ελαφρά πτώση τις εξαγωγές

Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου της αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον Μάιο και αναμένει να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή τον Ιούλιο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.

H αύξηση που καταγράφει αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι της τάξεως των 600.000 βαρελιών ημερησίως, υπογράμμισε ο Novak στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο. Στην πραγματικότητα, είμαστε ήδη κοντά στην ανάκτηση της παραγωγής στα επίπεδα από τον Φεβρουάριο» είπε χαρακτηριστικά.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Αυτόν τον μήνα, η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει την εγχώρια διύλιση, η οποία θα οδηγήσει σε ελαφρά πτώση τις εξαγωγές. Οι δυτικές κυρώσεις, ωστόσο, σφυροκοπούν την παραγωγή και τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία πουλάει σημαντικούς όγκους στην Ινδία το τρέχον διάστημα.

Η Ρωσία ενισχύει τις εξαγωγές προς την Ινδία και την Κίνα, αλλά οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η ασιατική αγορά θα μπορούσε να απορροφήσει και τα 4 εκατομμύρια bpd πετρελαίου που έστελνε η Ρωσία στην Ευρώπη πριν από τον πόλεμο. Η έλλειψη της ζήτησης για το ρωσικό αργό στην Ευρώπη αλλά και η σταδιακή κατάργηση του εμπάργκο στις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη προσφορά και τον τερματισμό των γεωτρήσεων.

Τέλος, σε βραχυπρόθεσμη βάση,  η ρωσική παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 18%—από 11,3 εκατομμύρια bpd το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε 9,3 εκατομμύρια bpd το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα του εμπάργκο της ΕΕ τόσο στο αργό πετρέλαιο όσο και στο διυλισμένο προϊόν τις εισαγωγές, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης