Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Gazprom «επαναφέρει» τον άνθρακα - Στο «κλαμπ» των επιστροφών και η Ολλανδία

Η Gazprom «επαναφέρει» τον άνθρακα - Στο «κλαμπ» των επιστροφών και η Ολλανδία
Η επιλογή του άνθρακα εξυπηρετεί στην παρούσα φάση την εξασφάλιση αποθεμάτων

Όσο περνάει ο καιρός και οι δραματικές εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο πυκνώνουν, τόσο απομακρύνεται η σκέψη της ΕΕ για άμεση στροφή στην πράσινη ενέργεια.

Όλο και περισσότερες χώρες καταφεύγουν στον άνθρακα, καθώς τα «χουνέρια» της Gazprom πληθαίνουν. Μετά τη Γερμανία, η οποία επανέφερε σε λειτουργία μονάδες άνθρακα και τους παρέχει χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει ενεργειακά αποθέματα για τον χειμώνα, το ίδιο πράττει και η Ολλανδία. Σχολιάζοντας την επιστροφή της Γερμανίας στο ρυπογόνο καύσιμο, ο κ. Habeck τόνισε πως «είναι πικρό αυτό αλλά αναγκαίο σε αυτήν την κατάσταση προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου».

Η Ολλανδία ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ώστε να αντισταθμίσει την πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την άμεση άρση των περιορισμών παραγωγής για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα από το 2022 έως το 2024», ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Rob Jetten κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναστολή παραδόσεων

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε τον Μάιο την αναστολή των παραδόσεων στον ολλανδικό προμηθευτή GasTerra, που ανήκει εν μέρει στο ολλανδικό κράτος, αφότου η εταιρία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

«Πρέπει να υπογραμμίσω ότι υπάρχει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου επί του παρόντος στην Ολλανδία. Περισσότερες χώρες είναι υπό πίεση. Aυτό μας ανησυχεί. Λόγω των ανησυχιών αυτών, ανακοινώνω σήμερα μια κρίση φυσικού αερίου του επιπέδου 1:  έγκαιρη προειδοποίηση» είπε ο Jetten.

Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είχε «προετοιμάσει αυτή την απόφαση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του τις τελευταίες ημέρες». Οι ολλανδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα δεν μπορούσαν από τον Ιανουάριο να λειτουργούν σε επίπεδο άνω του 35% της μέγιστης ικανότητάς τους ώστε να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης