Ενέργεια

Συνάντηση Biden με τις 7 πετρελαϊκές, πτώση 4% - Wirth( Chevron): Μας προσβάλετε

Συνάντηση Biden με τις 7 πετρελαϊκές, πτώση 4% - Wirth( Chevron): Μας προσβάλετε
Ο Biden έχει εισηγηθεί φόρο στη βενζίνη για να μειωθεί η κατανάλωση και να επιδράσει πτωτικά στην πορεία των τιμών
Σχετικά Άρθρα

Με τον πληθωρισμό να ξεφεύγει στην Βρετανία και να φτάνει στο 9,1% τον Μάιο, οι τιμές πετρελαίου δείχνουν τάσεις υποχώρησης 4% στα 104 δολ το crude και στα 109 δολ το brent, καθώς αύριο (23/6)  θα λάβει χώρα η συνάντηση του προέδρου Biden με τις 7 μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, που στόχο έχει τον περιορισμό των τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Biden έχει εισηγηθεί φόρο στη βενζίνη για να μειωθεί η κατανάλωση και να επιδράσει πτωτικά στην πορεία των τιμών. Ο CEO της Chevron, Michael Wirth  σε επιστολή του που έχει διαρρεύσει, αναφέρει ότι αυτός δεν είναι ο ενδεικνυόμενος τρόπος για να μπορέσει να εξομαλυνθεί η αγορά. Αναφέρει μάλιστα ότι η αντιμετώπιση του προέδρου Biden είναι προσβλητική.

Ο πρόεδρος Biden που βρίσκεται υπό έντονη δημοσκοπική πίεση και αναμένεται να καταγράψει σημαντικές απώλειες στο μέτωπο εκλογικής αναμέτρησης του φθινοπώρου, επιμένει ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση, στοιχείο που αποτελεί και το νούμερο ένα διακύβευμα της πορείας των αγορών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Elon Musk θεωρεί ότι αυτό θα είναι αναπόφευκτο και ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε μείωση των μισθών των εργαζομένων του κατά 10% το προσεχές τρίμηνο. Αυτό είναι ίσως και ο τρόπος που μπορεί να επηρεάσει πτωτικά την ζήτηση και τον πληθωρισμό την ώρα μάλιστα που μέχρι τώρα, οι μισθοί έχουν παρουσιάσει αυξητική τάση τις ΗΠΑ.

Η αγορά φυσικού αερίου

Σήμερα, ο Powell μιλά στο Κογκρέσο και τα όσα θα πει, έχουν μεγάλη σημασία για τις προσδοκίες που διαμορφώνονται για την αμερικάνικη οικονομία και την πορεία των αγορών.

Τα futures κινούνται διορθωτικά στην Wall, μετά την χθεσινή άνοδο που οδήγησε τον S&P στις 3.760 μονάδες, υποχωρώντας στις 3.720 μονάδες. Αντίστοιχη είναι και η υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες πέρα των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ενεργειακά προβλήματα.

Την ίδια ώρα οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τα λεγόμενα TTF εμφανίζουν σταθεροποίηση στα 125 ευρώ/MWh, καθώς η δέσμευση χωρητικότητας από πλευράς Gazprom για τον Ιούλιο παραμένει στο 40% στον Nord Stream 1. Οι μεγάλες δυνάμεις κινούνται για να πάρουν ποσοστά στο νέο αναπτυσσόμενο κοίτασμα στο Κατάρ, όπως συμβαίνει και με την κινέζικη Sinopec (5%) αλλά και την Shell.

Παρά το γεγονός ότι εισαγωγές LNG μειώθηκαν στην Κίνα τον Μάιο κατά 28% στο σύνολό τους, οι εισαγωγές ρωσικού LNG αυξήθηκαν κατά 54%. Αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι θα απελευθερωθούν ποσότητες για την Ευρώπη, που θα επιτρέψουν κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης