Ενέργεια

EBIKEN: Ανησυχία για την χρέωση του νέου ΕΤΜΕΑΡ και τις Εγγυήσεις Προέλευσης

EBIKEN: Ανησυχία για την χρέωση του νέου ΕΤΜΕΑΡ και τις Εγγυήσεις Προέλευσης

Ζητά μείωση των ΥΚΩ με επιστολή στον Κ. Σκρέκα

 

Έντονη είναι η ανησυχία της βιομηχανίας για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων μια σειρά από ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που είναι υπό συζήτηση στη Βουλή και αφορά κυρίως την αδειοδότηση των ΑΠΕ αλλά περιλαμβάνει και πλήθος άλλων ρυθμίσεων.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η οποία εστάλη και στη Βουλή, επικεντρώνει τις ανησυχίες και την κριτική της στις ρυθμίσεις που αφορούν τις Εγγυήσεις Προέλευσης και τον τρόπο χρέωσης του νέου ΕΤΜΕΑΡ, ενώ ζητά μείωση των ΥΚΩ και εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει ότι η βιομηχανία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με επιπλέον ενεργειακό κόστος.

Συγκεκριμένα για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις Εγγυήσεις Προέλευσης παραγωγής από ΑΠΕ (δηλαδή τα πράσινα πιστοποιητικά που θα πρέπει να αγοράζουν οι επιχειρήσεις) και το τρόπο υπολογισμού της νέας χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο για τον οποίο η χρέωση του νέου ΕΤΜΕΑΡ (που θα αφορά στήριξη των μονάδων ΑΠΕ που μπήκαν σε λειτουργία μετά την 1.1.2021) δεν είναι ρυθμιζόμενη χρέωση και επιβάλλεται στους προμηθευτές και όχι απ' ευθείας στους καταναλωτές όπως ορίζουν οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ που ισχύουν από 1.1.2022».

Επισημαίνει ακόμη ότι στη νέα χρέωση ΕΤΜΕΑΡ δεν προβλέπεται επέκταση του υφιστάμενο καθεστώς εκπτώσεων προς τις επιλέξιμες κατηγορίες βιομηχανικών καταναλωτών, αλλά ορίζεται ότι απαιτείται νέα Υπουργική Απόφαση προκειμένου να ισχύσει η αντίστοιχη μειωμένη χρέωση.
Ακόμη η ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ δεν προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής χρέωσης/τέλους σε προμηθευτές για τη χρηματοδοτική στήριξη των ΑΠΕ, παρά μόνο απ’ ευθείας στους καταναλωτές.

Χρηματοδότηση ΕΛΑΠΕ

Σχετικά με τις Εγγυήσεις Προέλευσης οι οποίες θα δημοπρατούνται και τα έσοδα τους θα χρηματοδοτούν τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), για να αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που τίθενται σε λειτουργία μετά την 1.1.2021, η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει τις επιφυλάξεις της για το ενδεχόμενο ορισμού του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ως φορέα έκδοσης του. Μάλιστα σημειώνει ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας ευθύνεται γιατί σήμερα δεν είναι δυνατόν να συνάπτονται διμερείς συμβάσεις (PPA) με φυσική παράδοση χωρίς να περνούν μέσα από την αγορά.

Σημειώνει ακόμη ότι είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο προβλέπεται η δημοπράτηση Εγγυήσεων Προέλευσης μόνο από ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία μετά την 1.1.2021 και όχι των παλαιότερων και εκφράζει εμμέσως την ανησυχία της ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα Εγγυήσεων Προέλευσης θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος τους επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να τις προμηθευτούν.

Ακόμη επισημαίνει ότι στην απόκτηση Εγγυήσεων Προέλευσης από καταναλωτές κατά τη σύναψη διμερών RES-PPA, δεν μεσολαβούν απαραίτητα πλέον προμηθευτές, καθώς αυτά τα διμερή συμβόλαια που υπογράφονται από τη βιομηχανία με παραγωγούς ΑΠΕ μπορεί να είναι συμβόλαια οικονομικών διαφορών (cfd), στα οποία δεν μεσολαβεί κάποιος προμηθευτής. Το γεγονός αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στο νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις Εγγυήσεις Προέλευσης.
Τέλος η ΕΒΙΚΕΝ θέτει θέμα άμεσης μείωσης των ΥΚΩ για τη βιομηχανία, διότι δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η χρέωση ΧΧΣ του ΑΔΜΗΕ λόγω των νέων διασυνδέσεων και προσφάτως με 300εκ ευρώ αποζημίωση στη ΔΕΗ για διατήρηση εφεδρειών και ενώ μειώνονται τα ΥΚΩ η μείωση να πηγαίνει στο ταμείο για να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης