Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δαγούμας: Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα – Δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος στην αγορά ηλεκτρισμού

Δαγούμας: Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα – Δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος στην αγορά ηλεκτρισμού

Ανοιχτή η επανεξέταση του WACC κατά έργο για τον ΑΔΜΗΕ – Κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ

Σχετικά Άρθρα

Επιφυλάξεις για το νέο τρόπο λειτουργίας της λιανικής αγοράς ρεύματος μετά την αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και την επιβολή υποχρέωσης προς τους Προμηθευτές να ανακοινώνουν κάθε μήνα την τιμή της KWh για τον επόμενο μήνα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Θανάσης Δαγούμας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα.

Αποκάλυψε ότι η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί  ένα διαφορετικό τρόπο βασισμένο σε μαθηματικό τύπο με βάση τα κόστη για τον προσδιορισμό της τιμής της KWh, ο οποίος δεν έγινε αποδεκτός από το υπουργείο. «Περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει η νέα ρύθμιση» είπε, επικεντρώνοντας τις ανησυχίες του σε ζητήματα ανταγωνισμού και εναρμονισμένων πρακτικών.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι η ΡΑΕ βρίσκεται σε στενή  επικοινωνία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία έχει παραδώσει ήδη αναλυτικό φάκελο με στοιχεία που αφορούν τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τον τρόπο που τιμολογούν, προκειμένου να ελεγχθεί αν υπάρχουν φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών και αξιοποίησης δεσπόζουσας θέσης.

Σε ότι αφορά την τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το νέο καθεστώς, σημείωσε ότι εφόσον το 50% του μείγματος παραγωγής  συνεχίζει να προέρχεται από το φυσικό αέριο και οι εισαγωγές, οι τιμές θα ελεγχθούν σε ότι αφορά το υπόλοιπο 50% και κατά συνέπεια οι τελικές τιμές θα παραμείνουν σαφώς υψηλότερες από τα προ κρίσης επίπεδα.

Σχετικά με την αντιπαράθεση της ΡΑΕ με τον ΑΔΜΗΕ για το ύψος του WACC, ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι «η ιστορία έχει λήξει», εννοώντας ότι η ΡΑΕ έχει λάβει την απόφασή της πως το WACC του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να είναι στο 6,1% και εφόσον ο Διαχειριστής στην πορεία των ετών, αντιμετωπίσει ζητήματα αυξημένου κόστους δανεισμού για την πραγματοποίηση των επενδύσεών του, τότε μπορεί να επανέλθει με αίτημά του στη ΡΑΕ για την αναθεώρηση του WACC σε συγκεκριμένα έργα.

Παραμένει το WACC του ΑΔΜΗΕ

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα εγκριθεί premium απόδοση για τον Διαχειριστή του Συστήματος, σημειώνοντας ότι με την απόφαση της ΡΑΕ, τα τέλη Χρήσης Συστήματος αυξάνονται κατά 24%, ενώ με βάση το αίτημα του ΑΔΜΗΕ θα αυξάνονταν κατά 39%, δίνοντας επιπλέον έσοδα 90 εκατ. στον ΑΔΜΗΕ έναντι των 50 εκατ. που ενέκρινε η ΡΑΕ.

Ο κ. Δαγούμας τόνισε ακόμα ότι ο Ισπανός Διαχειριστής έχει WACC 5,6% και ο Πορτογάλος κάτω του 5%, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ, δύο εταιρείες με βασικές αποδόσεις και έσοδα βρίσκονται στο Τop10 των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά το κόστος δανεισμού ο ΑΔΜΗΕ, το οποίο επικαλείται η εταιρεία, αναφέροντας ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, είπε ότι σήμερα είναι κατά μέσο όρο 2,8% για το σύνολο των δανείων του και αν πράγματι αυξηθούν τα επιτόκια, η ΡΑΕ είναι εδώ για να το επανεξετάσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ θα επανέλθει με συνέντευξη Τύπου, για να διαφωτίσει τα δεδομένα, που κατά τη δική του εκτίμηση, δεν περιορίζονται σε αυτά που είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ

Σε ότι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι σύντομα θα υποστεί κυρώσεις, καθώς δεν απαντά ή καθυστερεί να απαντήσει στα παράπονα των καταναλωτών. Προανήγγειλε επίσης, ότι η ΡΑΕ προετοιμάζει μελέτη, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα σύστημα αποζημίωσης των καταναλωτών από τον ΔΕΔΔΗΕ, σε περιπτώσεις εκτεταμένων διακοπών ρεύματος είτε λόγω φυσικών καταστροφών και έκτακτων καιρικών φαινομένων, είτε κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω βλαβών.

Αναφορικά με τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, είπε ότι αν εφαρμόζονταν στην Ελλάδα το Ιβηρικό μοντέλο, θα υπήρχαν προβλήματα επάρκειας γιατί φθηνότερη ενέργεια του ελληνικού συστήματος, θα «έφευγε» προς τις διασυνδεδεμένες χώρες. Τέλος, εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος στην αγορά ηλεκτρισμού, δηλαδή δεν υπάρχει κίνδυνος να «σκάσουν» προμηθευτές αν και τόνισε ότι είναι ένα θέμα που παρακολουθεί στενά η ΡΑΕ.

6_33.jpg



989.JPG



Αναλυτικά ΕΔΩ η ενημέρωση της ΡΑΕ


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης