Ανάλυση της BP: Ηλιακή και αιολική ενέργεια ξεπέρασαν το 10% της παραγωγής το 2021

Ανάλυση της BP: Ηλιακή και αιολική ενέργεια ξεπέρασαν το 10% της παραγωγής το 2021
Η Κίνα παρέμεινε ο κύριος μοχλός της αύξησης της ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας το 2021

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευαν μερίδιο 10,2% στην παραγωγή ενέργειας το 2021, σύμφωνα με έκθεση της BP. Πρόκειται μάλιστα για πρώτη φορά, που οι συγκεκριμένες τεχνολογίες παρέχουν περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας ενέργειας και ξεπερνούν την πυρηνική σε ποσοστό.

Στην ανασκόπηση που κάνει για την Παγκόσμια Ενέργεια του 2021, η BP διαπίστωσε ότι η ηλιακή και αιολική δυναμικότητα συνέχισαν με ταχείς ρυθμούς το 2021 την επέκτασή τους, προσεγγίζοντας τα 226 GW. Tο μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε σχεδόν το 13% το 2021, υψηλότερο από το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας (9,8%).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP Spencer Dale (φωτογραφία) δήλωσε: «Ενθαρρυντικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με επικεφαλής την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, συνέχισαν να αναπτύσσονται δυναμικά και τώρα αντιπροσωπεύουν το 13% της συνολικής παραγωγής. Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πλην υδροηλεκτρικών) αυξήθηκε σχεδόν κατά 17% το 2021 και αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια».

Αναλυτικά τα μερίδια

Η Κίνα παρέμεινε ο κύριος μοχλός της αύξησης της ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας το 2021, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 36% και το 40% των παγκόσμιων προσθηκών δυναμικότητας, αντίστοιχα. Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά περίπου 1,4% το 2021, η πρώτη πτώση από το 2015.

Αντίθετα, η πυρηνική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,2% –η ισχυρότερη αύξηση από το 2004– με επικεφαλής την Κίνα.

Το μερίδιο του άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε ελαφρά από 35% σε 36% το 2021, αλλά παρέμεινε κάτω από το επίπεδο του 2019.

Το μερίδιο της παραγωγής φυσικού αερίου το 2021 παρέμεινε κοντά στο μέσο επίπεδο της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τον Dale, «οι πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι φορείς και οι τεχνολογίες που απαιτούνται για την επίτευξη μιας γρήγορης και βαθιάς απανθρακοποίησης υπάρχουν σήμερα. Πρόκειται για την αιολική, την ηλιακή,  τα βιοκαύσιμα, το μπλε και πράσινο υδρογόνο, η αποθήκευση αλλά και η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Η πρόκληση είναι να τα εφαρμόσουμε με πρωτοφανή ρυθμό και κλίμακα»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης