Ενέργεια

Μέχρι 12Tcf η νέα ανακάλυψη της Sonatrach - Δεν προλαβαίνουν τα FSRU οι Γερμανοί

Μέχρι 12Tcf η νέα ανακάλυψη της Sonatrach - Δεν προλαβαίνουν τα FSRU οι Γερμανοί
Η Γερμανία βιάζεται να καταργήσει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, με αποτέλεσμα οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να επιταχύνονται

Μείζον θέμα για την Ευρώπη είναι η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα. Η αντικατάσταση της ρωσικής ροής είναι πραγματικά δύσκολη, λόγω του ότι η ζήτηση στην Ασία ενισχύεται, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για φορτία.

Η Γερμανία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει τουλάχιστον δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος του έτους, όπως αναμενόταν, καθώς η κατασκευή τους δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ανέφερε η εφημερίδα Bild.

Σημειώνεται ότι τα έργα LNG της Γερμανίας είχαν μπει στο πάγο εδώ και πολύ καιρό, λόγω του ότι ο εφοδιασμός μέσω των αγωγών ήταν φθηνότερος από το LNG. Οι τελευταίες όμως δύσκολες και δραματικές εξελίξεις με τη Ρωσία και τις προμήθειες φυσικού αερίου αναγκάζουν την Γερμανία να αλλάξει στρατηγική και να επαναπροσδιορίσει τα σχέδιά της.

Τα εναλλακτικά σχέδια

Η Γερμανία βιάζεται να καταργήσει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, με αποτέλεσμα οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να επιταχύνονται. «Τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια δεν έχουν λάβει ακόμη επενδυτικές αποφάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο  Timm Kehler, διευθύνων σύμβουλος του λόμπι Zukunft Gas, σύμφωνα με την Bild.

Ο Kehler είπε ότι ο ρυθμός κατασκευής και επέκτασης της χωρητικότητας πρέπει να επιταχυνθεί προκειμένου να επιτευχθεί χωρητικότητα 13 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέσω των τερματικών LNG το επόμενο έτος. «Το ρυθμιστικό πλαίσιο χρειάζεται αλλαφές και περισσότερη σαφήνεια» συμπλήρωσε.

Η ετήσια συντήρηση του Nord Stream 1

Εδώ και αρκετές μέρες είναι γνωστό, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 της Gazprom θα υποβληθεί σε ετήσια συντήρησή του για δέκα ημέρες τον επόμενο μήνα μεταξύ 11 -21 Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Διαχειριστής του, υποδηλώνοντας ότι δεν θα ρέει φυσικό αέριο στη Γερμανία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Αυτό αποτελεί και το μεγάλο ερώτημα για το αν οι ροές θα επανέλθουν αμέσως μετά.

Σημειώνεται ότι το 2021 δεν υπήρξαν ροές προς τη Γερμανία το διάστημα 15-22 Ιουλίου

Το «λαβράκι» της Sonatrach

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αλγερίας Sonatrach πραγματοποίησε μια τεράστια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου που θα μπορούσε να περιέχει αποθέματα από 3,5 έως και 12 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η Sonatrach ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι η ανακάλυψη εντοπίστηκε στην έρημο Σαχάρα και ότι είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια. Mε αυτή την ανακάλυψη, η εταιρεία ελπίζει ότι θα αυξήσει μαζικά την ικανότητα της χώρας για την παραγωγή φυσικού αερίου.

Η Sonatrach πρόσθεσε ότι ο νέος πόρος βρίσκεται κοντά στο πεδίο Hassi R'Mel και την υποδομή του, ώστε η εταιρεία να μπορεί να αξιοποιήσει γρήγορα την ανακάλυψη στην πρώτη παραγωγή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμοί παραγωγής προβλέπονται γύρω στα 350 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα.

Όσο για το Hassi R'Mel, είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αλγερία και παραμένει το μεγαλύτερο παραγωγικό περιουσιακό στοιχείο, παρόλο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Το αέριό του στέλνεται βόρεια στον αγωγό Medgaz που συνδέει την Αλγερία με την Ισπανία και τροφοδοτεί το εργοστάσιο LNG στο Arzew.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης