Διεθνή

«Δώρο» των ΗΠΑ στην Τουρκία για την άρση του βέτο: «Ανοίγει ο δρόμος» για τον εκσυγχρονισμό των F-16

«Δώρο» των ΗΠΑ στην Τουρκία για την άρση του βέτο: «Ανοίγει ο δρόμος» για τον εκσυγχρονισμό των F-16
H Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας δήλωσε δημοσίως ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας»

 

Τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό των F-16 φέρεται να άνοιξε η άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ της Άγκυρας και της Συμμαχίας για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας δήλωσε δημοσίως ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».


Η Celeste Wallander πρόσθεσε ότι «αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, να συζητήσουν το θέμα της «πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία» και του εξοπλιστικού προγράμματος συνολικότερα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημειώνεται πως τόσο ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων όσο και η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, θα πρέπει – για να υλοποιηθεί – να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο και από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας επικεφαλής της οποίας είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Πηγή: skai.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης