Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Aύξηση της παραγωγής πετρελάιου κατά 648.000 bpd και τον Αύγουστο

ΟΠΕΚ+: Aύξηση της παραγωγής  πετρελάιου κατά 648.000 bpd και τον Αύγουστο

Δεν συζήτησε τα σχέδια παραγωγής για μετά τον Αύγουστο

 

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα τηρήσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου τον Αύγουστο, αλλά απέφυγε να συζητήσει την πολιτική από τον Σεπτέμβριο και μετά, παρόλο που οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω των στενών παγκόσμιων προμηθειών και ανησυχεί ότι ο όμιλος έχει μικρή ικανότητα να αντλήσει περισσότερο αργό.

Η συνάντηση της Πέμπτης της ομάδας που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ριάντ, όπου αναμένεται να πιέσει το βασίλειο για περισσότερο πετρέλαιο.

Στην τελευταία του συνάντηση στις 2 Ιουνίου, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή κάθε μήνα κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο για προσθήκη 432.000 bpd το μήνα.

Η Ουάσιγκτον χαιρέτισε την απόφαση της 2ας Ιουνίου για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής, μετά από μήνες εκκλήσεων της Δύσης για περισσότερο πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ+.

Παραγωγή

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008, σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 139 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τότε, αλλά εξακολουθούσαν να είναι πάνω από τα 115 δολάρια την Πέμπτη λόγω των περιορισμένων προμηθειών και των ανησυχιών ότι τα κράτη του ΟΠΕΚ έχουν μικρή επιπλέον ικανότητα να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή.

"Οι φόβοι για έλλειψη προσφοράς υπερισχύουν των φόβων για ύφεση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργούμε με εξαιρετικά λεπτή πλεονάζουσα χωρητικότητα", δήλωσε ο Ehsan Khoman της MUFG bank.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε αυτή την εβδομάδα ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα μόνα δύο κράτη του ΟΠΕΚ που θεωρούνται ότι έχουν σημαντική πλεονάζουσα δυναμικότητα, μετά βίας θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή.
Εκτός από τις ανησυχίες για την προμήθεια πετρελαίου, η Ευρώπη αγωνίζεται να διαχειριστεί την έλλειψη φυσικού αερίου λόγω των χαμηλότερων ρωσικών παραδόσεων.
"Η πιθανότητα διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη είναι τώρα μια αυξανόμενη πιθανότητα", ανέφερε η Fitch Ratings.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης