Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αποθήκη Ν.Καβάλας: Έκτη παράταση... μέχρι την τελική απόφαση Δαγούμα - Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 22

Αποθήκη Ν.Καβάλας: Έκτη παράταση... μέχρι την τελική απόφαση Δαγούμα - Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 22
Η παραχώρηση στην Energean μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, γίνεται για λόγους ασφαλείας και συντήρησης του χώρου
Άλλη μια παράταση, την έκτη στη σειρά παίρνει η άδεια εκμετάλλευση για την υπόγεια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ. Η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2011, οπότε το κοίτασμα εξαντλήθηκε και έγινε η πρώτη μελέτη – πρόταση της Energean Oil and Gas για τη χρήση της ως αποθήκη αερίου.

Έτσι, την Τρίτη αναμένεται να εισαχθεί προς κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα σύμβαση του Δημοσίου με τις εταιρείες Energean και Καβάλα Oil για τα πετρέλαια του Θρακικού πελάγους. Πρόκειται για την έκτη τροποποίηση της από 23 Νοεμβρίου 1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Ειδικότερα, προκειμένου για την Περιοχή Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», η διάρκεια της Άδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας ορίζεται έως την 23η Νοεμβρίου 2022, ημερομηνία η οποία μπορεί να παραταθεί περαιτέρω με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έπειτα από έγγραφη σύμφωνη γνώμη του Αναδόχου. Διαφορετικά έως την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, του υπόγειου φυσικού χώρου της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», δυνάμει σύμβασης παραχώρησης, στον παραχωρησιούχο που θα αναδειχθεί με τη διαγωνιστική διαδικασία που διεξαγάγει το ΤΑΙΠΕΔ, όποια από τις δύο ημερομηνίες επέλθει πρώτη.

Οι αποκλίσεις παραμένουν..σε αναμονή για την τελική απόφαση της ΡΑΕ

Η παραχώρηση στην Energean μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, γίνεται για λόγους ασφαλείας και συντήρησης του χώρου, έως ότου αναλάβει ο νέος ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό ο οποίος ωστόσο έχει «κολλήσει» στον κανονισμό τιμολόγησης. Το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Αθανάσιος Δαγούμας, αναμένεται η απόφαση της Αρχής για το ποσοστό κοινωνικοποίησης του κόστους αλλά και τον κανονισμό τιμολόγησης του έργου, η οποία δεν αναμένεται να έχει μεγάλες αλλαγές ως προς την αρχική θέση του Ρυθμιστή.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό κοινωνικοποίησης του κόστους του έργου κατά 50% απέχει πολύ από εκείνο που οι επενδυτές, αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν πως θα καθιστούσε βιώσιμη την υλοποίηση του έργου. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ και Energean, κατά τη δημόσια διαβούλευση είχαν κάνει σαφές ότι, η εισήγηση της ΡΑΕ για κοινωνικοποίηση του έργου κατά 50% είναι πολύ μακριά από βιώσιμη, ζητώντας διπλασιασμό και κάνοντας αναφορά στο αρχικό ποσοστό για τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας που έφθανε στο 95%.

Παράλληλα, όπως είχε επισημάνει κ. Δαγούμας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ΡΑΕ και ΔΕΣΦΑ συμφώνησαν να προχωρήσει ο Διαχειριστής σε αναθεώρηση τους προγράμματος ανάπτυξης του ΕΣΦΑ, κάνοντας σαφές πως η ΡΑΕ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τον διπλασιασμό του, όπως ζητάει ο ΔΕΣΦΑ. Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, μεταφέρεται πλέον για το φθινόπωρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης