Ενέργεια

Σκρέκας: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η επιδότηση του Ιουλίου για όλους

Σκρέκας: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η επιδότηση του Ιουλίου για όλους
Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου θα επιδοτούνται τον Ιούλιο με 30 ευρώ/MWh

Διευρύνεται από τον Ιούλιο η στήριξη των καταναλωτών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες για την κάλυψη όλων των καταναλωτών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όριο κατανάλωσης.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημειώνοντας ότι για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου θα διατεθούν συνολικά 722 εκατ. ευρώ δηλαδή 300 εκατ. ευρώ περισσότερα απ΄ότι τον Ιούνιο. Επίσης τόνισε ότι από τον Αύγουστο αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και οι προμηθευτές ρεύματος έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν για τα τιμολόγια που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν αζημίως να αλλάξουν προμηθευτή. 

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο έχουν ως εξής:

 • Για τους οικιακούς καταναλωτές 200 ευρώ/MWh
 • Για τους καταναλωτές Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου 240 ευρώ/MWh καλύπτοντας σχεδόν το 100% των αυξήσεων
 • Για τους εμπορικούς καταναλωτές μέχρι 35 KVA 192 ευρώ/MWh καλύπτοντας το 82% των αυξήσεων
 • Για τις αγροτικές καταναλώσεις 213 ευρώ/MWh καλύπτοντας το 90% της αύξησης
 • Για τους υπόλοιπους εμπορικούς και επιχειρηματικούς καταναλωτές 148 ευρώ/MWh.

Οι λογαριασμοί φυσικού αερίου θα επιδοτούνται τον Ιούλιο με 30 ευρώ/MWh.

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν διατεθεί συνολικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου πάνω από 5 δις ευρώ.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας με ενέργεια σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια.

Συγκεκριμένα έχει καταφθάσει ήδη στη Ρεβυθούσα η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης που διπλασιάζει τη χωρητικότητα του σταθμού και η οποία θα είναι λειτουργική έως το τέλος του μήνα.

Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι σε πλήρη ετοιμότητα ενώ από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και με ντίζελ έχουν προμηθευτεί καύσιμο και βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα.

Τέλος όπως είπε ο κ. Σκρέκας η χώρα μας είναι σε θέση να συνδράμει τη Βουλγαρία εξάγοντας φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι στη γειτονική χώρα έχει διακοπεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου εδώ και περίπου δύο μήνες.   

Το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ

Ζούμε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η οικονομική και η κοινωνική επιβάρυνση είναι δυσβάσταχτη. Τον τελευταίο καιρό, στις αλματώδεις αυξήσεις της ενέργειας προστέθηκε και η επιλεκτική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Πρόκειται για απολύτως αρνητική εξέλιξη που έχει εκτινάξει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές Φυσικού Αερίου. Το μείγμα είναι εκρηκτικό και δικαίως κάνει τους ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους ευρωπαίους ηγέτες να ανησυχούν βαθιά. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αποτελεί ιστορική πρόκληση η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να απαντήσει έγκαιρα, συντεταγμένα και αποτελεσματικά. Έχει και τη δύναμη και την ικανότητα για να το πετύχει.

Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές τοπίο η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας που έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια συνολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα:

 • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
 • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
 • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαίδα 5.
 • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, και της αλληλεγγύης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία
 • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικου Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.
 • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος η κυβέρνηση μας, από την πρώτη στιγμή έθεσε σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πλέγμα υποστηρικτικών δράσεων για την άμβλυνση των συνεπειών από την εκρηκτική άνοδο των τιμών.

Η Ελλάδα συνεχίζει να παρέχει προς τους πολίτες της την υψηλότερη οικονομική βοήθεια στην Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, όπως καταδεικνύουν ανεξάρτητα ευρωπαϊκά ινστιτούτα, όπως το Bruegel.

Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας απέναντι στην κρίση, η κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική της για δραστική μείωση των τιμών ενέργειας.

Μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση διευρύνει από τον Ιούλιο τη στήριξη των καταναλωτών ενέργειας με δυο τρόπους:

Πρώτον, με την οριζόντια κάλυψη όλων, χωρίς εξαιρέσεις.

Η κυβέρνηση επιδοτεί όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης. Οι συνολικές επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Δεύτερον, παρέχουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού από τον Αύγουστο αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ενημερώνουν κάθε φορά για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν αζημίως.

Συγκεκριμένα από τον Ιούλιο επιδοτούμε όλες τις κατοικίες και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης,

 • με 200€/MWh, για τους οικιακούς καταναλωτές, επιδότηση που καλύπτει το 84% της αύξησης, και
 • με 240€/MWh τους δικαιούχου ΚΟΤ, που καλύπτει το 100% της αύξησης ώστε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Επίσης, αυξάνουμε την επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa σε 192€/MWh απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης.

Σε ότι αφορά τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213€/MWh απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.

Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ / MWh.

Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ/ MWh.

Η πολιτική μας αυτή έρχεται ως συνέχεια των παρεμβάσεων μας από τον  προηγούμενο Σεπτέμβριο, οπότε άρχισε η κρίση. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα και η μοναδική στην Ευρώπη που ίδρυσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ενώ έχουμε διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Και τώρα που η κρίση βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», διευρύνουμε τη στήριξή μας ώστε να καλύψουμε το σύνολο των πολιτών εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να προστατεύσουμε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε όλοι μαζί.www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης