Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού - Το νέο τοπίο της ενέργειας

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού - Το νέο τοπίο της ενέργειας
Το στίγμα για τα νέα δεδομένα στην διεθνή ενεργειακή αγορά και την θέση της Ελλάδας έδωσε ο κ. Ε.Μυτιληναίος στο συνέδριο του Economist
H Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ενεργειακού ανεφοδιασμού και η επάρκειά της θα παραμείνει ασφαλής ανέφερε ο πρόεδρος της Mytilineos κ. Ευγγ. Μυτιληναίος στο 26ο Annual Economist Government Roundtable του Economist.
Tα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, είναι στην σωστή κατεύθυνση και ενεργειακές πηγές όπως ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά θα μπορούν να καλύψουν σημαντικό μέρος των αναγκών.

Παράλληλα ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας και ο αγωγός TAP συμβάλλουν στην προμήθεια αερίου.
Το ζητούμενο είναι το LNG και οι τιμές στις οποίες θα ευρεθούν οι ποσότητες, καθώς θα πάρει χρόνο μέχρι νέοι προμηθευτές, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες.

Οι ενεργειακές τιμές θα παραμείνουν υψηλές, όπως είπε και για την Ευρώπη το πλεονέκτημα του χαμηλού ενεργειακού κόστους παύει να υφίσταται.
Κατά συνέπεια, " για ένα διάστημα 2- 3 ετών δεν είμαι βέβαιος, είπε, ότι μπορεί να ισορροπήσει η ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, που επισπεύδεται.
Μπορεί να δημιουργηθεί μια παγίδα θανάτου," ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη παρέλειψε να δώσει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια και επέλεξε ως Κομισιόν την επίσπευση της βιωσιμότητας, ενώ σήμερα η βασική μας ανάγκη είναι η εύρεση LNG.
Η Eλλάδα είναι μια μικρή αγορά μέχρι 7 δισ κυβικά μέτρα και χρειάζονται περί τα 45 φορτία για να καλυφθούν οι ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση η εταιρία έχει φροντίσει για την έγκαιρη προμήθεια LNG.
Το συμπέρασμα πάντως που ανακύπτει είναι ότι, η διαδρομή του Turkstream ενδέχεται να είναι αυτή που θα διατηρήσει την τροφοδοσία της χώρας από το ρώσικο αέριο καθώς οι σταθμοί της Σερβίας και της Ουγγαρίας είναι φιλικοί προς την Ρωσία.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η εξοικονόμηση της ενέργειας πρέπει να είναι η προτεραιότητα και για τον λόγο αυτό πρότεινε στην εκτελεστική επιτροπή του Ομίλου να μειώσει κατά 20% την κατανάλωση μέσα στο προσεχές 12μηνο.
Σε γενικές γραμμές ο πρόεδρος της Mytilineos προσδιόρισε το νέο σκηνικό για την ενέργεια:
- Η φθηνή ενέργεια αποτελεί παρελθόν
- Χρειάζεται μεταβατική περίοδος για την κάλυψη των αναγκών από το LNG που είναι εν ανεπαρκεία.
- Η Ευρώπη "βιάζεται" για την πράσινη μετάβαση την ώρα που οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές και οι λύσεις εκκρεμούν.

Κυρίως όμως η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού και ενεργειακής ασφάλειας.

Η παρουσία στο πάνελ του κορυφαίου σύγχρονου φιλόσοφου Yoshihiro Francis Fukuyama, συγγραφέα της παγκόσμιας επιτυχίας "Το τέλος της ιστορίας" σηματοδότησε την άποψη, ότι η Ρωσία για πρώτη φορά αμφισβήτησε με τις ενέργειές της την τάξη πραγμάτων. Ο γνωστός συγγραφέας όμως θεωρεί ότι η Ουκρανία έχει πολλές πιθανότητες να ανατρέψει καταστάσεις σε έναν πόλεμο, που μπορεί τελικά να μην έχει μεγάλη μεγάλη διάρκεια.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης