Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλία: Πάνω από 8 δισ. ευρώ θα κοστίσει η εθνικοποίηση της EDF

Γαλλία: Πάνω από 8 δισ. ευρώ θα κοστίσει η εθνικοποίηση της EDF

Το τέταρτο τρίμηνο η ολοκλήρωση της συμφωνίας

Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πληρώσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ για να επαναφέρει τον γίγαντα της ενέργειας EDF υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το Reuters, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία στο τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κόστος αγοράς του μεριδίου 16% που δεν κατέχει ήδη το κράτος θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν υπολογίζονται τα εκκρεμή μετατρέψιμα ομόλογα και το ασφάλιστρο σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει ήδη το 84% της EDF, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εθνικοποιήσει την εταιρεία, κάτι που θα της έδινε περισσότερο έλεγχο σε μια ανανέωση του χρέους του ομίλου ενώ αντιμετωπίζει μια ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση πιθανότατα θα δρομολογήσει δημόσια προσφορά στην αγορά με premium σε σχέση με την τιμή της μετοχής, επειδή η άλλη επιλογή - ένας νόμος εθνικοποίησης που θα προωθηθεί από το κοινοβούλιο - θα πάρει πολύ χρόνο.

Όταν η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν ανακοίνωσε το σχέδιο εθνικοποίησης στις 6 Ιουλίου, το μερίδιο που κατείχαν οι μειοψηφικοί μέτοχοι ήταν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αγοράσει μετατρέψιμα ομόλογα 2,4 δισ. ευρώ και να προσφέρει premium στις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές για να δελεάσει τους μετόχους μειοψηφίας, με το κόστος της συναλλαγής να ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, ανέφεραν οι πηγές.

Χρονοδιάγραμμα

Η Γαλλία θέλει η εξαγορά να γίνει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, ανέφεραν οι πηγές.
Το επόμενο βήμα θα είναι η κυβέρνηση να ανακοινώσει την τιμή προσφοράς και να κάνει επίσημη κατάθεση. Στη συνέχεια, η EDF θα πρέπει να γνωμοδοτήσει, ενώ ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας θα κληθεί να εξετάσει την τιμή προσφοράς.
Όλα αυτά θα χρειαστούν λίγο χρόνο, δεδομένης της ηρεμίας της περιόδου των διακοπών.

Η Γαλλία μπορεί να χρειαστεί να ανακοινώσει τους όρους της προσφοράς τις επόμενες εβδομάδες, πριν από την περίοδο των διακοπών του Αυγούστου, για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να συνάψει συμφωνία το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire δήλωσε το Σαββατοκύριακο: "Δεν θα είναι μια επιχείρηση που θα εκπληρωθεί σε ημέρες και εβδομάδες, θα χρειαστούν μήνες. Θα παράσχω όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες με ακρίβεια τις επόμενες εβδομάδες, αλλά όχι τώρα".

Η κυβέρνηση αύξησε την περασμένη εβδομάδα το διαθέσιμο χρηματικό ποσό για χρηματοοικονομικές πράξεις που σχετίζονται με το κρατικό χαρτοφυλάκιο μετοχών κατά 12,7 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η Goldman Sachsκαι η Societe Generale συνεργάζονται με την κυβέρνηση ενώ η EDF λαμβάνει συμβουλές από τη Lazard και την BNP Paribas.

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης