Ενέργεια

Σερβία: Συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για αγορά φυσικού αερίου για το επόμενο έτος

Σερβία: Συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για αγορά φυσικού αερίου για το επόμενο έτος
Η Σερβία  παράγει το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα

Η Σερβία, η οποία εξαρτάται πλήρως από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, σχεδιάζει να αγοράσει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν το 2023, όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση στον αγωγό της Βουλγαρίας, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας.

"Αυτή τη στιγμή συνομιλούμε με το Αζερμπαϊτζάν για να κλείσουμε χωρητικότητα φυσικού αερίου για το επόμενο έτος, επειδή η διασύνδεση Σερβίας-Βουλγαρίας θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο τον Σεπτέμβριο", δήλωσε η Μιχάιλοβιτς σε ενεργειακό συνέδριο στο Σεράγεβο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία ολοκλήρωσαν έναν αγωγό φυσικού αερίου με μεγάλη καθυστέρηση, ο οποίος ελπίζουν ότι μπορεί να συμβάλει στον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Θα μεταφέρει αέριο από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία και θα συνδέεται με έναν άλλο αγωγό που θα μεταφέρει αζερικό αέριο.
"Αυτή η διασύνδεση είναι για εμάς σαν πηγή ζωής, το πιο σημαντικό αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η Σερβία όταν μιλάμε για διαφοροποίηση φυσικού αερίου", είπε η Μιχάιλοβιτς.


LNG από την Ελλάδα

Μόλις ολοκληρωθεί η διασύνδεση με τη Βουλγαρία, η Σερβία θα μπορεί επίσης να πάρει LNG από την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Η Σερβία, η οποία το 2008 έθεσε τους τομείς φυσικού αερίου και πετρελαίου της στα χέρια ρωσικών εταιρειών, στοχεύει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει δεχθεί πίεση από δυτικές χώρες να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με το μπλοκ και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Μιχαΐλοβιτς είπε ότι η Σερβία δεν είχε συζητήσει για αλλαγή ιδιοκτησίας στη μοναδική της εταιρεία πετρελαίου NIS, στην οποία οι ρωσικές μεγάλες εταιρείες Gazprom Neft ( και Gazprom κατέχουν μαζί το πλειοψηφικό μερίδιο. Η Gazprom είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της μοναδικής εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας.

«Δεν χρειαζόμασταν να το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο κανενός πακέτου κυρώσεων», είπε. «Αν όμως φτάσει στο σημείο να έχει τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια, η χώρα θα κάνει τα πάντα για να την προστατεύσει».

Η Μιχάιλοβιτς είπε ότι η NIS αναζητά να αγοράσει αργό πετρέλαιο από τους διαθέσιμους παραγωγούς τώρα που το ρωσικό πετρέλαιο έχει τεθεί υπό κυρώσεις και ότι πρόκειται να παραγγείλει αργό από το Ιράκ.

Η Σερβία πρέπει να εισάγει το 10% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια και ότι οι εισαγωγές θα αυξηθούν στο 20%-30% τους χειμερινούς μήνες, όταν οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 15%-20%.

Η Σερβία, η οποία παράγει το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, θα βοηθήσει την κρατική επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας EPS να εισάγει 4 εκατομμύρια τόνους άνθρακα που θα χρειαστεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, είπε ο Μιχάιλοβιτς.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης