Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε εξαγωγές το 22% του φυσικού αερίου λόγω διασύνδεσης με Βουλγαρία και Ιταλία - Υπερδιπλασιασμός φορτίων στην Ρεβυθούσα

Σε εξαγωγές το 22% του φυσικού αερίου λόγω διασύνδεσης με Βουλγαρία και Ιταλία - Υπερδιπλασιασμός φορτίων στην Ρεβυθούσα

Η τιμή που διαμορφώθηκε στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για σήμερα (13/7) είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη

Σχετικά Άρθρα
Σε εξαγωγές καταλήγει το 22,10% του φυσικού αερίου που εξασφαλίζει η χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου και κατευθύνεται μέσω του TAP σε Ιταλία και Βουλγαρία.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αν δεν ήμασταν διασυνδεδεμένη αγορά με υποχρεώσεις να τροφοδοτούμε τρίτες χώρες, δεν θα αμφιβάλλαμε για την κάλυψη της επάρκειας ακόμα και υπό τις δυσκολότερες συνθήκες, ειδικά για τον χειμώνα που έρχεται. Φαίνεται όμως ότι "φεύγουν" από την ελληνική αγορά σημαντικές ποσότητες από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ.

Αν η κρίση κορυφωθεί όλα αυτά θα κριθούν και θα περάσουν από τεστ, ανάλγα με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ενδέχεται να βρεθεί η κάθε χώρα.

Πτωτικά κινήθηκε χθες η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου TTF αυξήθηκε στο Ολλανδικό hub κατά 6,4% και διαμορφώθηκε στα 175,1 ευρώ/MWh.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφθασαν στη Ρεβυθούσα 39 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021 είχαν έρθει λιγότερο από τα μισά δηλαδή 15 δεξαμενόπλοια από 4 χώρες. Το LNG από τις ΗΠΑ κάλυψε το 60% των ελληνικών εισαγωγών.


Τίποτα δεν προμηνύει εξομάλυνση της κατάστασης καθώς ο κίνδυνος πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 και μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης παραμένει.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του εκτελεστικού διευθυντής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος μίλησε για την μεγαλύτερη σε βάθος και πολυπλοκότητα, ενεργειακή κρίση στην παγκόσμια ιστορία προσθέτοντας ότι «Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα το χειρότερο».

Πάντως η τιμή που διαμορφώθηκε στο ΕΧΕ για σήμερα (13/7) είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και συγκεκριμένα ανέρχεται στα 303,19 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 17,9%, ακριβώς στα ίδια επίπεδα με την Βουλγαρία. Η αγορά της γειτονικής Ρουμανίας προφανώς επηρεασμένη από όσα συμβαίνουν στην Κεντρική Ευρώπη έκλεισε στα 353,24 ευρώ/MWh με μείωση 10,6%.

Ακριβότερη αγορά σήμερα είναι αυτή της Γαλλίας με 446,96 ευρώ/MWh και αύξηση 3,4%. Ακολουθεί η Ιταλία με 438,86 ευρώ/MWh με ελαφρά αύξηση 0,9%, ενώ η αγορά της Γερμανίας έκλεισε στα 352,16 ευρώ/MWh με πτώση 6,8%.
Στα 159 ευρώ/MWh έκλεισαν οι αγορές της Πολωνίας με αύξηση 4,9%, ενώ στα ίδια επίπεδα ήταν και οι αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας με άνοδο 2,4%.

Ενεργειακό μίγμα και φορτία

Σε ότι αφορά το μίγμα καυσίμου ελληνική αγορά κάλυψε τις ανάγκες της από μονάδες φυσικού αερίου σε ποσοστό 49,24%, από ΑΠΕ 28,24%, από λιγνίτη 8,66% και από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά σε ποσοστό 4,84%.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους, το LNG κάλυψε το 44,5% των αναγκών.

Μάλιστα το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφθασαν στη Ρεβυθούσα 39 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021 είχαν έρθει λιγότερο από τα μισά δηλαδή 15 δεξαμενόπλοια από 4 χώρες. Το LNG από τις ΗΠΑ κάλυψε το 60% των ελληνικών εισαγωγών, ενώ φορτία ήλθαν επίσης από την Αλγερία της Αίγυπτο, τη Νιγηρία το Ομάν και την Ινδονησία.

Στις εξαγωγές το 22% της ζήτησης

Από τα στοιχεία εξάλλου επιβεβαιώνεται ότι σημαντικές ποσότητες αερίου από την Ελλάδα εξήχθησαν στη Βουλγαρία η οποία εδώ και δυο μήνες δεν παραλαμβάνει ρωσικό αέριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική ζήτηση αερίου αυξήθηκε στην ελληνική αγορά κατά 3,84% το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 10,33% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 134,33%. Με άλλα λόγια το 22,10% της ζήτησης αφορούσε εξαγωγές προς τη Βουλγαρία αλλά και προς την Ιταλία μέσω του TAP.

Όσον αφορά τέλος τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 67,27% της εγχώριας ζήτησης με 20,39 TWh σε σύνολο 30,31 TWh που καταναλώθηκαν. Ενισχυμένη κατά 8,42% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021 είναι η κατανάλωση που καταγράφηκε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με 8,24 TWh, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 27,19% της ζήτησης. Η κατανάλωση από εγχώριες βιομηχανίες και το CNG στο πρώτο εξάμηνο του 2022 κινήθηκε στο επίπεδο των 1,67 ΤWh, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 71,06% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021, ενώ κάλυψε το 5,51% της συνολικής ζήτησης.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης