Cero: Στο 1GW ο στόχος για PPAs το 24 - Στα 38-45 e/Mwh το range των τιμών - Το 10ετές deal με την AXPO

Cero: Στο 1GW ο στόχος για PPAs το 24 - Στα 38-45 e/Mwh το range των τιμών - Το 10ετές deal με την AXPO
Δυναμική είσοδος της θυγατρικής της Macquarie στην αγορά των PPAs με φιλόδοξους στόχους και σημαντικές συνεργασίες
Σχετικά Άρθρα
Δυναμική είσοδο στην αγορά των ΑΠΕ πραγματοποιεί η Cero, θυγατρική της Green Investment Solutions που ανήκει στην Macquarie καθώς όπως ανέφερε ο Country Manager της εταιρίας κ. Στέφανος Λιάλιος έχει στόχο να έχει σε ισχύ 1 GW μέσα στο 2024 και να το αξιοποιήσει αποκλειστικά σε συμβόλαια PPAs. Mε αφορμή την παρουσίαση του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου της εταιρίας στην Δράμα, που έγινε χθες 13/7 δυναμικότητας 100 MW o κ. Λιάλιος αναφέρθηκε διεξοδικά στις προοπτικές των PPAs στην ελληνική αγορά, αποκαλύπτοντας ότι ήδη υπάρχει συμφωνία με βιομηχανικό όμιλο.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της τροφοδοσίας των κλάδων της οικονομίας με την πράσινη ενέργεια των διμερών αυτών συμβολαίων ο κ. Λιάλιος σημείωσε, ότι η παραγωγή της CERO μπορεί να ανέλθει σε δυναμικότητα στις 2 ΤWh μέχρι το 2026. Στους μεγάλους καταναλωτές μπορεί να συμπεριληφθεί και ο τουρισμός, που αποτελεί στην παρούσα φάση τον πλέον δυναμικό κλάδο.
Σε ερώτηση του WEN για το επίπεδο των τιμών των PPAs εκτιμά ότι το εύρος στην παρούσα φάση θα κινηθεί μεταξύ 38 και 45 ευρώ/MWh και στην συνέχεια θα πέσει μεταξύ 28 και 38 ευρώ/MWh. Η CERO διαθέτει άδειες ύψους 4 GW.
Έκανε λόγο επίσης για τιμή 19,5 δολ /MWh στο Άμπου Ντάμπυ όπου εργάστηκε πριν αναλάβει το μάνατζμεντ της Cero.

Η πρώτη επένδυση της Cero στην Δράμα ανέρχεται σε 72 εκατ ευρώ με χρηματοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cero Generation, κα. Marta Martinez Queimadelos ανέφερε:"Αυτό το έργο είναι ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Cero που είναι άνω των 3GW και ένα από τα έργα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας».

Σημειώνεται ότι η θυγατρική λειτουργεί αυτόνομα μέσα στο Macquarie Group που διαπραγματεύεται στην Ελλάδα την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και έχει πάρει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Πως λειτουργεί το PPA

Η πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από την μονάδα της Cero θα αγοράζεται με βάση μια δεκαετή σύμβαση από την ΑΧPO Solutions που έχει ξεκινήσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά.
Η AXPO θα την πουλά σε τελικούς καταναλωτές, που μπορεί να είναι νοικoκυριά ή μεγάλες μονάδες, αφού θα αντισταθμίζει το ρίσκο των διακυμάνσεων των τιμών ενέργειας, με βάση τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που είναι διαθέσιμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και στα διεθνή. Η AXPO θα είναι δηλαδή ο μακροπρόθεσμος μάνατζερ, ο διαχειριστής της διάθεσης της πράσινης ενεργειακής παραγωγής της μονάδας της Cero σε τελικούς πελάτες, με προοπτική σημαντικής επέκτασης ανάλογα και με την ανάπτυξη της CERO, εφόσον η συμβασή τους επεκταθεί και σε νέες μονάδες.

Η πλευρά της AXPO είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη όσν αφορά την ανταγωνιστικότητα των τιμών και εκτιμά ότι στην Ελλάδα η αγορά δίνει σημαντικές ευακαιρίες καθώς θα απαιτηθούν 3 χρόνια για την ωρίμανσή της σύμφωνα με τον κ. Domenico De Luca, διυθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας.Πρόκειται για μια win win situation, όπως εξηγεί ο κ. De Luca που εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και ευνοϊκές τιμές για τους καταναλωτές μέσα από αυτήν την διαδικασία της αγοράς. Ο ανταγωνισμός αυτός είναι ήδη πολύ πιο σκληρός, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της AXPO σε αγορές όπως αυτή της Ισπανίας, όπου διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια AΠΕ δυναμικότητας 8500 MW.

Η AXPO έχει παρουσία στην Ελλάδα με στόχο να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο και ευρύ χαρτοφυλάκιο τελικής κατανάλωσης επικεντρωνόμενη στις μεγάλες βιομηχανίες, όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Μαχίας, country manager της εταιρίας.
Διαθέτει άδεια 200 MW στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, άδεια φορέα εκπροσώπησης - ΦοΣΕ 500 MW και άδεια εμπορίας.

H AXPO Solutions
είναι ελβετικών συμφερόντων, έχει παρουσία σε 40 αγορές και 32 χώρες και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοια projects σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ άλλων εξειδικεύεται στην επίτευξη μακροπρόθεσμων ανταγωνιστικών τιμών και διαχειρίζεται 19.700 MW ενώ έχει εγκατεστημένη ισχύ 5.000 MW AΠΕ στην Ευρώπη.
Έχει  5300 υπαλλήλους και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ στην Ελβετία με σημαντικό χαρτοφυλάκιο υδροηλεκτρικών.
Η ιστορία της είναι της τάξης των 100 ετών.

www.worldenergynews.gr



 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης