Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΤΑΪΠΕΔ: Στα χέρια της διοίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας το business plan της - Τέλος η ιδιωτικοποίηση

ΤΑΪΠΕΔ: Στα χέρια της διοίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας το business plan της - Τέλος η ιδιωτικοποίηση

  H ενεργειακή κρίση ανέδειξε τη σημασία της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον χειρισμό των επιπτώσεων στους πολίτες και την οικονομία

Τα σχέδια για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μετόχων της εταιρίας δηλαδή του ΤΑΪΠΕΔ και των ΕΛ-ΠΕ και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου η ακύρωση του παγωμένου εδώ και τουλάχιστον ένα έτος, διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της. «Διανύουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο στην ενεργειακή αγορά και ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου, με μεγάλη αβεβαιότητα και ελάχιστη ορατότητα για τους επενδυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, αποφεύγοντας πάντως να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση για το ποια θα είναι ακριβώς τα επόμενα βήματα.

«Αν δεν υπήρχε αυτή η αβεβαιότητα θα ήμασταν πιο προχωρημένοι ως προς το τι θέλουμε να κάνουμε με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρίας αλλά και με τα ΕΛ-ΠΕ ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της και να λήξει η άτυπη περίοδος ομηρείας στην οποία βρίσκεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας λόγω του «παγωμένου» διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε στο διηνεκές. Έως το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις» κατέληξε ο κ. Πολίτης.

Σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ Υποδομών ο διαγωνισμός για την πώληση της οποίας έχει κατακυρωθεί στην Italgas ο κ. Πολίτης δήλωσε ότι η όλη υπόθεση βρίσκεται σε διαδικασία οικονομικού κλεισίματος, με απώτερη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο.

Επανεξέταση του πλαισίου

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη φάση ο λόγος καθυστέρησης του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης ήταν η δικαστική διαμάχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τα Ελληνικά Λιπάσματα. Μια διαμάχη που δείχνει να βαίνει προς το τέλος της, καθώς πλέον η υπόθεση έχει φθάσει στον Άρειο Πάγο, μετά από τη θετική, για τη ΔΕΠΑ, απόφαση του Εφετείου. Ωστόσο σήμερα πλέον οι συνθήκες της αγοράς είναι τέτοιες που δεν φαίνεται να επιτρέπουν περαιτέρω κινήσεις ιδιωτικοποίησης.

«Επανεξετάζεται όλο το πλαίσιο», είπε ο κ. Πολίτης προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα κάνει η ίδια η εταιρία, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, πράγμα που αφορά τους μετόχους, δηλαδή το δημόσιο που ελέγχει το 65% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ με το 35%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό που είχε γίνει για την πώληση της εταιρίας, τα ΕΛΠΕ είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να αγοράσουν το 100%, με την επιφύλαξη ότι αν δεν κερδίσουν τον διαγωνισμό, τότε θα διέθεταν στον πλειοδότη και το δικό τους μερίδιο 35%. Με την αλλαγή των συνθηκών στην ενεργειακή αγορά, αλλά και την καθυστέρηση της όλης διαδικασίας φαίνεται ότι έχει χαθεί το momentum.

Η σημασία της ΔΕΠΑ στην κρίση

Σε ότι αφορά το δημόσιο η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τη σημασία της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον χειρισμό των επιπτώσεων στους πολίτες και την οικονομία αφού η εταιρία υποχρεώθηκε σε σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Εκπτώσεις που δεν θα ήταν το ίδιο εύκολο να έχουν γίνει εάν η εταιρία είχε ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.

Από την άλλη πλευρά, η εκκρεμότητα όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας εκ των πραγμάτων επηρεάζει το business plan και τα σχέδια της διοίκησής της για περαιτέρω ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδιασμοί που έχουν ανακοινωθεί όπως πχ η επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν προχωρούν με τους ρυθμούς, που θα ήθελε η εταιρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης