Ενέργεια

Ζαχάροβα: Oι κυρώσεις κριτήριο για την λειτουργία του Nord Stream 1

Ζαχάροβα: Oι κυρώσεις κριτήριο για την λειτουργία του Nord Stream 1

Συνεχίζεται το θρίλερ για το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου

 

Σχετικά Άρθρα
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σύμφωνα με το Reuters.

Ο αγωγός από τη Ρωσία στη Γερμανία υφίσταται ετήσια συντήρηση μέχρι τις 21 Ιουλίου, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να την παρατείνει προκειμένου να περιορίσει την παροχή ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, διακόπτοντας τα σχέδια για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων για το χειμώνα.

Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του Nord Stream 1 λόγω αμφιβολίας για την επιστροφή ενός στροβίλου από τον Καναδά, ο οποίος είχε επιβάλει κυρώσεις κατά της εταιρείας.

Επιστροφή τουρμπίνας

Ο Καναδάς ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι έχει εκδώσει άδεια για να επιτρέψει την επιστροφή της τουρμπίνας για το σταθμό συμπίεσης Portovaya του Nord Stream 1 στη Ρωσία.
"Όσον αφορά το έργο του αγωγού φυσικού αερίου στο μέλλον, πολλά θα εξαρτηθούν από τους εταίρους μας όσον αφορά τη ζήτηση φυσικού αερίου και τις παράνομες κυρώσεις, όπως συνέβη με τους στρόβιλους στον Καναδά", είπε η Ζαχάροβα.
Επεσήμανε ότι η συντήρηση του αγωγού είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τους καταναλωτές.

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι διεξάγει οικονομικό πόλεμο εναντίον της για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά έχει επιμείνει ότι παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.
Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία, βασικό εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως γεωπολιτικό όπλο από τότε που έστειλε τον στρατό της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου στο 40% της συνολικής χωρητικότητας του Nord Stream 1, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή του στροβίλου.

www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης