Τελευταία Νέα
Ενέργεια

CEO Shell: Η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πληρώσει την έλλειψη ενεργειακών πόρων

CEO Shell: Η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πληρώσει την έλλειψη ενεργειακών πόρων
Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας δήλωσεο ο CEO της Shell

Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να μεριμνήσει για τον ενεργειακό εφοδιασμό σε έναν "πραγματικά σκληρό" χειμώνα λόγω της μείωσης της προσφοράς φυσικού αερίου καθώς η Ρωσία περιορίζει τις ροές, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να γεμίσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου για το χειμώνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει την αποθήκευση τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για τη βαριά βιομηχανία και τη θέρμανση, έχουν εκτοξευθεί, επιβαρύνοντας πολύ τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις.

"Θα είναι ένας πραγματικά σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη. Ορισμένες χώρες θα τα πάνε καλύτερα από άλλες, αλλά όλοι θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας", δήλωσε ο van Beurden στο Aurora Spring Conference στην Οξφόρδη.

Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, πρόσθεσε.

Ορισμένες χώρες έχουν πει σε περίπτωση ακραίας έλλειψης ότι θα περιορίσουν την προσφορά στη βιομηχανία και θα δώσουν προτεραιότητα στην παροχή θέρμανσης κατοικιών.

Αποθέματα

Τα αποθέματα της Ευρώπης είναι σήμερα γεμάτα 62,6% και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επίτευξη του στόχου του 80% θα είναι απίστευτα δύσκολη εάν συνεχιστούν οι σημαντικές διακοπές στον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Moody's την Τετάρτη προειδοποίησε ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα αναγκαστούν να δεσμεύσουν το φυσικό αέριο εάν δεν ξαναρχίσουν οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream μετά το τέλος της συντήρησης που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου.Υπάρχουν ανησυχίες ότι η συντήρηση δεν θα τελειώσει εγκαίρως, με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Μόσχα για να συνεχίσει να στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ενίσχυση των αποδόσεων πέρα ​​από το 30% του στόχου


Η Shell εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων λόγω των μεγάλων κερδών από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, ενώ τα επιπλέον μετρητά θα τη βοηθήσουν επίσης να στραφεί πιο γρήγορα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος την Πέμπτη.
Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθώς και οι ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένης της BP έχουν δει τα κέρδη να αυξάνονται φέτος μετά από δύο χρόνια μείωσης των εσόδων λόγω της πανδημίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ben van Beurden και το διοικητικό συμβούλιο της Shell συζητούσαν επί μήνες τι να κάνουν με το απροσδόκητο κέρδος που ξεκίνησε με την ανάκαμψη από την πανδημία και το οποίο στη συνέχεια ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρέπει να φροντίσουμε τους μετόχους μας γιατί πιστεύω ότι οι μετοχές μας είναι πολύ υποτιμημένες και επομένως θα είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε περισσότερα στους μετόχους για να βοηθήσουμε αυτό το μέρος της εξίσωσης», δήλωσε ο van Beurden στο Reuters στο περιθώριο της Aurora Spring.

Η Shell, της οποίας η μετοχή κέρδισε 20% φέτος αλλά παραμένει περίπου 20% κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα της, υποσχέθηκε το 2020 να αυξήσει τα μερίσματα κατά 4% ετησίως αφού μείωσε την πληρωμή της κατά περισσότερο από 60% λόγω της πανδημίας, την πρώτη της μείωση από τότε τη δεκαετία του 1940.

Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο σημείωσε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της, ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, όταν αύξησε το μέρισμά της κατά 4% στα 25 σεντς ανά μετοχή, αλλά παρόλα είανι στο ήμισυ από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Το άλμα των κερδών οδήγησε τη Βρετανία και άλλες κυβερνήσεις να επιβάλουν έναν απροσδόκητο φόρο για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν μεγάλους λογαριασμούς ενέργειας.
Ο Van Beurden είπε ότι η διοίκηση εξετάζει εάν η τρέχουσα πολιτική επιστροφής των μετόχων της 20% έως 30% των μετρητών από τις εργασίες "είναι το σωστό ποσό εκεί που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή".

Η Shell επιστρέφει μετρητά στους επενδυτές μέσω εξαγορών ή μερισμάτων, αλλά ο Van Beurden δεν είπε εάν οποιαδήποτε νέα πολιτική θα περιλαμβάνει υψηλότερο μέρισμα.

Ισολογισμός

Η Shell αγόρασε μετοχές 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022 και κατέβαλε μερίσματα 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέσσερα τρίμηνα έως τον Μάρτιο. Σε αυτή την περίοδο των 12 μηνών, δημιούργησε 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές.
Ο Van Beurden, ο οποίος ηγείται της Shell από το 2014, είπε επίσης ότι τα επιπλέον μετρητά θα βοηθήσουν στη μείωση του χρέους που εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Πρέπει επίσης να φροντίσουμε για μια διόρθωση του ισολογισμού, δεν είμαστε ακόμα ακριβώς εκεί που θα ήθελα, στην κορυφή του κύκλου», είπε.

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου στις 28 Ιουλίου, η Shell είπε ότι η αυξανόμενη ζήτηση καυσίμων σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη της διύλισης, ενισχύοντας τα αποτελέσματα της έως και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αύξησε επίσης τις μεσοπρόθεσμες υποθέσεις για τις τιμές της ενέργειας.

Η αναταραχή στις αγορές ενέργειας δεν θα επιβραδύνει τα σχέδια της Shell να μειώσει απότομα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να δημιουργήσει μια μεγάλη επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες, συμπλήρωσε.
Η Shell ενίσχυσε τους κλιματικούς της στόχους μετά από μια απόφαση ορόσημο ολλανδικού δικαστηρίου το 2021 που διέταξε την εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2019.

www.worldnergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης