Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ACER: Εισηγείται δημοπρασίες για να ελεγχθεί η ζήτηση φυσικού αερίου - Τα χειμερινά «όπλα» της Κομισιόν

ACER: Εισηγείται δημοπρασίες για να ελεγχθεί η ζήτηση φυσικού αερίου - Τα χειμερινά «όπλα» της Κομισιόν
Οι Ρυθμιστικές Αρχές ανζητούν τις αιτίες για τις υπερβολικές διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια  και την αστάθεια των τιμών

Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως προγραμματισμένες περικοπές στη ζήτηση φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει πιθανές περαιτέρω διακοπές στον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, δήλωσαν σήμερα (15/7) οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, σύμφωνα με το Montel.

«Η πλευρά της ζήτησης πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο και πιο ενεργό ρόλο στην εξισορρόπηση της αγοράς φυσικού αερίου», ανέφεραν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της ΕΕ ACER και το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, CEER στην τελευταία τους έκθεση παρακολούθησης της αγοράς φυσικού αερίου.

Oι προτάσεις τους

Συνέστησαν μια πιο δομημένη αγορά, που θα έχει άμεση προσέγγιση για την μείωση της ζήτησης, όπως οι δημοπρασίες για να ενθαρρύνουν τους μεγάλους χρήστες φυσικού αερίου να αποκαλύψουν πόσα χρήματα θα χρειαζόντουσαν για να αποζημιωθούν και να χρησιμοποιήσουν τελικά λιγότερα, αλλά και σε ποιες χρονικές περιόδους.

Αυτός ο σχεδιασμός από την πλευρά της ζήτησης ήταν μια από τις πιο επείγουσες συστάσεις της έκθεσης για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης των τιμών του φυσικού αερίου, δήλωσε ο επικεφαλής φυσικού αερίου της Acer, Dennis Hesseling, σε συνέντευξή του στο Montel.

Οι δημοπρασίες «θα αποκάλυπταν τον φθηνότερο τρόπο μείωσης της ζήτησης», είπε. Τέτοιου είδους δημοπρασίες ή προσφορές θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω και να αναπτυχθούν με βάση τις υπάρχουσες πρακτικές. «Δεν είναι μια εντελώς νέα ιδέα», είπε ο Hesseling.

Στη Δανία, για παράδειγμα, οι μεγάλοι καταναλωτές φυσικού αερίου μπορούν να κάνουν προσφορές για να αποδεχτούν βραχυπρόθεσμες διακοπές με βάση διαφορετικούς χρόνους ειδοποίησης, όπως μερικές ώρες ή ημέρες, με αντάλλαγμα μια αποζημίωση. Η Acer και η CEER συνέστησαν επίσης να υπάρχουν σαφέστεροι κανόνες που θα βοηθήσουν στην ενθάρρυνση συμβάσεων διακοπής προμήθειας με αυτόματες περικοπές βάσει συμφωνημένων προκαθορισμένων όρων.

Οι στόχοι μέχρι το τέλος του έτους για την μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δημοσιεύσει ένα σχέδιο χειμερινής ετοιμότητας με συστάσεις για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Θέλει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (περίπου τα 2/3) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας επιδεινώνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ήδη έχει ξεκίνησε η προετοιμασία μεταξύ της Gas Coordination Group της ΕΕ, που συνδέει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις εθνικές κυβερνήσεις και τις Ρυθμιστικές Αρχές με τον κλάδο του φυσικού αερίου, ώστε να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια, σύμφωνα με τον Hesseling.

Τέλος, οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας διερευνούν τις κινήσεις των χρηματιστηρίων ενέργειας, που δημιουργούν μεγάλες διακυμάνσεις μέσα από τις άνευ προηγουμένου συνθήκες της αγοράς.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης