Ενέργεια

Άνοδος πάνω απο 2% για το πετρέλαιο - Στη Σ. Αραβία ο Μπάϊντεν

Άνοδος πάνω απο 2% για το πετρέλαιο - Στη Σ. Αραβία ο Μπάϊντεν

Στα 101 δολ. το brent, στα 97 δολ. το αργό

 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 2,5% την Παρασκευή, αφού Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι δεν αναμένεται άμεση αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν εάν ο ΟΠΕΚ έχει τα περιθώρια να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή αργού.

Περί τις 21:56 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 2,2% στα 101,30 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε άνοδο 2,1% στα 97,81 δολ.

Καιτα δύο καταγράφουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση τους σε περίπου ένα μήνα, κυρίως λόγω των φόβων στις αρχές της εβδομάδας ότι μια επικείμενη ύφεση θα εξαλείψει τη ζήτηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετέβει στη Τζέντα την Παρασκευή και αναμενόταν να ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναμένουν από τη Σαουδική Αραβία να ενισχύσει αμέσως την παραγωγή πετρελαίου και προσβλέπουν στο αποτέλεσμα της επόμενης συνάντησης του ΟΠΕΚ+ στις 3 Αυγούστου, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια δέσμευση ότι ο ΟΠΕΚ θα ενισχύσει την παραγωγή τους επόμενους μήνες, ελπίζοντας ότι θα δώσει ένα μήνυμα στην αγορά ότι οι προμήθειες έρχονται εάν χρειαστεί.

Οι πιο υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Πέμπτη τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της αυτόν τον μήνα.

Οι ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να επιλέξει άνοδο του επιτοκίου κατά 100 bps αυτόν τον μήνα και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία είχαν οδηγήσει στο Brent και το WTI να υποχώρησουν πάνω από 5 δολάρια την Πέμπτη κάτω από την τιμή κλεισίματος στις 23 Φεβρουαρίου.

Οι αναλυτές, ωστόσο, αναμένουν συνεχιζόμενη πίεση στο πετρέλαιο από τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

«Το Brent έχει πέσει αισθητά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα. Είναι πιθανό να συνεχίσει να υποχωρεί δεδομένου ότι οι φόβοι για την ύφεση πιθανώς δεν θα υποχωρήσουν προς το παρόν», ανέφερε η Commerzbank σε σημείωμα.

Επίσκεψη Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε σήμερα το απόγευμα στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Σαλμάν και με τον πανίσχυρο πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, προερχόμενο από το Ισραήλ - ήταν η πρώτη απευθείας πτήση από τη χώρα αυτή, σε μια περίοδο που η Ουάσινγκτον επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο σημαντικότερων εταίρων της στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που φορούσε γυαλιά ηλίου, δεν έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τους ομολόγους του αλλά από τον κυβερνήτη της Μέκκας, τον πρίγκιπα Χάλεντ αλ Φαϊσάλ και την πριγκίπισσα Ρίμα Μπαντάρ αλ Σαούντ, την πρέσβειρα της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον. Λίγα λεπτά αργότερα ωστόσο, μετέβη στα ανάκτορα όπου τον χαιρέτισε με «γροθιά» (όπως συνηθίζουν πολλοί ηγέτες λόγω της πανδημίας) ο 36χρονος πρίγκιπας διάδοχος και με χειραψία ο βασιλιάς Σαλμάν.

Μετά τη συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν, ο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ για σειρά θεμάτων, από το πετρέλαιο μέχρι τους εξοπλισμούς. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα θέσει και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συνάντηση του Μπάιντεν με τον πρίγκιπα διάδοχο είναι το αποκορύφωμα αυτής της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τη Σαουδική Αραβία να ανοίξει τις στρόφιγγες της πετρελαϊκής παραγωγής. Στόχος, η μείωση της τιμής της βενζίνης, όσο πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο.



Η τεχνική ανάλυση του Brent

Μετά τη βίαιη διάσπαση των (ΕΜΑ 10-15 μηνων) και την αλλαγά μακροχρόνιας τάσης τον 11/2020 (47.88$/barrel) η τιμή του Brent εχει κορυφωθεί τον Μάρτιο του 2022 στα 139,13 $/βαρελι.

Σε όλη αυτή την πορεία, όπως ευκολα παρατηρούμε στο διάγραμμα, έχει διατηρηθεί η τιμή πάνω από τους κινητούς ΕΜΑ 10-15 μηνων,τους λεγόμενους “κινητούς τάσης”, χωρίς να τους απολέσει σε μηνιαίο κλείσιμο ποτέ τα τελευταία σχεδόν δυο χρόνια.

Για να δουμε ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών και κατά συνεπεια αλλαγή τάσης θα πρέπει η τιμή του
πετρελαίου να πραγματοποίησει μηνιαίο κλείσιμο (δηλ.την τελευταία ημέρα του μήνα και όχι κατά την διάρκεια του μήνα) κάτω από του δυο κινητούς,δηλ.να δουμε κλείσιμο κατω από 90 $/barrel.
Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχιστεί η ισχυρότατη μακροχρόνια ανοδική του τάση.
Να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα προιόντα (εμπορεύματα) αλλάζουν εύκολα την μακροχρόνια τάση τους, σε σχέση με τους δείκτες ή τις μετοχές, καθως επηρεάζονται από πολλούς πολιτικοοικονομικούς παρ;aγοντες.


Oil_1.JPG




Technical Analysis Νιαβής Αναστάσιος



www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης