Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το μεγάλο κυνήγι της Ευρώπης για ενέργεια, οι συνέπειες και τα... παράπλευρα κόστη

Το μεγάλο κυνήγι της Ευρώπης για ενέργεια, οι συνέπειες και τα... παράπλευρα κόστη
Το κυνήγι του φυσικού αερίου έχει οδηγήσει την Ευρώπη να εξετάσει όλες τις δυνατές επιλογές, ακόμη και εις βάρος της «Πράσινης Μετάβασης»

Λίγες μέρες αφότου η άκαρπη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Mohammed bin Salman έδειξε μέχρι που μπορεί να φτάσει ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του, η επικεφαλής της ΕΕ Ursula Von der Leyen επισκέπτεται ένα άλλο αυταρχικό καθεστώς σε μια προσπάθεια να διατηρήσει όρθια την ενεργειακή αγορά της.

Το ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν

Η Von der Leyen βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία φυσικού αερίου για να βοηθήσει στην κάλυψη των ευρωπαϊκών προμηθειών, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να αποδεσμευτεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Με τη Ρωσία να επικεντρώνεται στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί στις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Τον Μάιο, οι Βρυξέλλες φιλοξένησαν μία από τις σπάνιες συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ του Αρμένιου πρωθυπουργού Nikol Pasinyan και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών πραγματοποίησαν μόλις χθες τις πρώτες τους διμερείς συνομιλίες από το 2020.
Αλλά καθώς οι ηγέτες της ΕΕ επιδιώκουν να παρουσιάσουν μια ουδέτερη θέση μεταξύ των δύο χωρών, ορισμένοι Αρμένιοι φοβούνται πως μια στροφή για το αέριο προς το Αζερμπαϊτζάν, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, για το οποίο το Μπακού και το Ερεβάν πολέμησαν πρόσφατα ξανά, το 2020.

Οι προϋποθέσεις του διαλόγου

Ο Gabriel Gavin, γράφοντας στο Foreign Policy τον Μάιο, μίλησε με τον Artak Beglaryan, τον υφυπουργό και de facto ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Αρτσάχ, του αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός εδάφους του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία για μια Ευρώπη με αυξανόμενη εξάρτηση από το Αζερμπαϊτζάν.
«Εάν η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η περιφερειακή σταθερότητα έχουν σημασία για τη Δύση, θα πρέπει να τεθούν όροι ως μέρος των διαπραγματεύσεων για το φυσικό αέριο με το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Beglaryan.
Η σημερινή συνάντηση είναι μέρος ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για διαφοροποίηση των εισαγωγών ενέργειας και μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Αυτή είναι μια μεγάλη παραγγελία: περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχονταν από τη Ρωσία το 2021.
Μέχρι στιγμής, τα μέλη της ΕΕ δεν έχουν βάλει σκοπό να απαγορεύσουν πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά συμφώνησαν να μειώσουν την εξάρτηση κατά τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Όμως…

Πόση ποσότητα μπορεί να αναπληρώσει το Μπακού;

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη ανήλθαν σε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2021, αλλά τα τρέχοντα σχέδια της ΕΕ απαιτούν από το Αζερμπαϊτζάν να παρέχει μόνο ένα κλάσμα από αυτό -μόλις 11 bcm- μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η σημερινή συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να το αλλάξει αυτό —αλλά αργά.
Ένα προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών λέει ότι «φιλοδοξούν» να διπλασιάσουν σχεδόν τις εισαγωγές φυσικού αερίου στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2027, βασιζόμενοι στις αναβαθμίσεις στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, μιας σειράς αγωγών που μεταφέρουν αέριο από την Κασπία Θάλασσα μέσω Τουρκίας και μετά στην Ευρώπη.

Το κυνήγι φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Το πού μπορεί η Ευρώπη να βρει το υπόλοιπο αέριο που χρειάζεται είναι ένα ερώτημα που έχει οδηγήσει τους ηγέτες της ΕΕ πέρα ​​από τους ωκεανούς και αναζητώντας παραδοσιακούς και ανορθόδοξους εταίρους: η Νορβηγία, το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν επιλεγεί ως υποψήφιες. να παρέχει αυξημένες ροές.
Εξετάζονται επίσης νέες αγορές.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz πήγε στη Σενεγάλη τον Μάιο για να ενθαρρύνει την κυβέρνησή της να ενισχύσει την υπεράκτια παραγωγή φυσικού αερίου.
Η Ιταλία έκανε πρόσφατα συμφωνίες φυσικού αερίου με την Αλγερία, την Αγκόλα και το Κονγκό.

Προειδοποιήσεις που "καίνε"

Παρόλο που ο Scholz προσπάθησε να υποβαθμίσει την ανανεωμένη εστίαση στα ορυκτά καύσιμα ως «προσωρινή», η αύξηση της εξερεύνησης έρχεται σε μια επικίνδυνη στιγμή.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά νέα έργα ορυκτών καυσίμων εάν πρόκειται να επιτευχθούν οι καθαροί μηδενικοί στόχοι - βασικό στοιχείο για τη διατήρηση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου.
Αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι το αέριο είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση για πολύ πιο βρώμικο άνθρακα και ότι οι τερματικοί σταθμοί LNG μπορούν αργότερα να μετατραπούν σε εγκαταστάσεις υδρογόνου, επομένως η επένδυση δεν τους συνδέει απαραίτητα με το φυσικό αέριο.
Η πραγματικότητα ενός πλανήτη που θερμαίνεται είναι ήδη εμφανής σε όλο τον κόσμο: δεκάδες κινεζικές πόλεις λειτούργησαν υπό συναγερμούς θερμότητας αυτόν τον μήνα, οι πυρκαγιές έχουν μαίνεται στη νότια Ευρώπη καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτή την εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να καταγράψει το υψηλότερο από ποτέ θερμοκρασία—πάνω από 100 βαθμούς Φαρενάιτ.

Σημαίνουσες διαφορές

Υπάρχει μια επιλογή που πρέπει να λάβει ακόμη η Ευρώπη, η οποία δεν περιλαμβάνει πολιτικά ισχυρές συμφωνίες ή επενδύσεις σε υποδομές—απλά χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια.
Η διαφορά μεταξύ ενός τυπικού δυτικού και του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι τεράστια: Ένας μέσος Ευρωπαίος χρησιμοποιεί περισσότερες από 5 φορές περισσότερες ηλεκτρική ενέργεια από τον μέσο Ινδό, ενώ ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 10 φορές περισσότερο από έναν Ινδό καταναλωτή.
Ως μέρος του σχεδίου 10 σημείων για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, ο IEA συνιστά τη μείωση των οικιακών θερμοστατών κατά 1 βαθμό Κελσίου, μια μείωση που θα εξοικονομούσε 10 bcm σε φυσικό αέριο - ή τον τρέχοντα όγκο εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ.
Ο Jason Bordoff και η Meghan L. O'Sullivan, γράφοντας στο Foreign Policy τον Ιούνιο, υποστηρίζουν ότι «ο κόσμος δυστυχώς έχασε τα μάτια του ένα από τα πιο σημαντικά ενεργειακά γεγονότα: Οι επενδύσεις στην αποδοτικότητα και η διατήρηση της ζήτησης είναι συχνά οι φθηνότεροι και ταχύτεροι τρόποι για να μειώσετε το χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα — και για να μειωθεί η ανάγκη αντικατάστασης των ρωσικών προμηθειών (για να μην αναφέρουμε τις εκπομπές άνθρακα).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης