Ενέργεια

ΡΑΕ: 500 εκατ. ευρώ τα προς φορολόγηση υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στο σύνολο των 9 μηνών

ΡΑΕ: 500 εκατ. ευρώ τα προς φορολόγηση υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στο σύνολο των 9 μηνών

Η φορολόγηση των εταιριών εκτιμάται ότι θα γίνει άπαξ πιθανώς τον Σεπτέμβριο και θα αφορά όλη την περίοδο του εννεάμηνου

 

Σε περίπου 500 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για το εννεάμηνο Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022 στα οποία θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 90% όπως έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί άπαξ για το σύνολο της περιόδου και αναμένεται να καταβληθεί περί τον Σεπτέμβριο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της έκτακτης εισφοράς θα καταβληθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από το οποίο πληρώνονται οι επιδοτήσεις προς τους τελικούς καταναλωτές ρεύματος.

Ήδη από το περασμένο Σάββατο βρίσκεται στα γραφεία των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, οι τελικοί υπολογισμοί της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε ότι αφορά τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 καθώς και οι καταρχήν αντίστοιχοι υπολογισμοί για την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου 2022.

Αποστολή μελέτης

Παράλληλα η ΡΑΕ έχει στείλει στα δυο υπουργεία αναλυτική μελέτη και σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον προσδιορισμό των «επιλέξιμων εκπτώσεων». Δηλαδή των εκπτώσεων που έχουν παρασχεθεί από τους προμηθευτές στους τελικούς καταναλωτές και οι οποίες κρίνεται αποδεκτό να αφαιρεθούν από τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που θα φορολογηθούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ έχει κάνει δεκτές τις εκπτώσεις που προσδιορίζονται με τη μορφή του ευρω/MWh και όχι παροχές όπως έκπτωση 5 ευρώ για αποπληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας ή με πάγια εντολή σε τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με του υπολογισμούς της ΡΑΕ για την πρώτη περίοδο δηλαδή από τον Οκτώβριο έως και το Μάρτιο τα υπερέσοδα που θα πρέπει να φορολογηθούν ανέρχονται σε 315 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 215 εκατ αντιστοιχούν στη ΔΕΗ. Τα υπόλοιπα 100 εκατ ευρώ αφορούν τους υπόλοιπους ηλεκτροπαραγωγούς που διαθέτουν θερμικές μονάδες, όπως και μερικές μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ οι οποίες έχουν ξεπεράσει την εικοσαετία λειτουργίας και πλέον δεν αμείβονται με προσδιορισμένη τιμή, αλλά με την τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Για το τρίμηνο Μαΐου - Ιουνίου που οι υπολογισμοί της ΡΑΕ δεν είναι ακόμη τελικοί, καθώς αναμένει στοιχεία για τις εκπτώσεις που έχουν παρασχεθεί από τους προμηθευτές αυτή την περίοδο, εκτιμάται ότι το ποσό που θα φορολογηθεί είναι περίπου 180 εκατ ευρώ. Με άλλα λόγια τα συνολικά υπερέσοδα των εταιριών παραγωγής ρεύματος για το εννεάμηνο υπολογίζονται κατά προσέγγιση σε 500 εκατ. ευρώ.

Έκδοση υπουργικής απόφασης

Για να γίνει ο τελικώς προσδιορισμός των προς φορολόγηση ποσών θα πρέπει οι κ.κ. Σκρέκας και Σταικούρας να εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προσδιορίζει λεπτομερώς τις εκπτώσεις που αφαιρούνται. Εν συνεχεία η ΡΑΕ σε συνεργασία και με τους ορκωτούς λογιστές των εταιριών θα καταλήξουν στο τελικό προς φορολόγηση ποσό.

Με βάση αυτή τη διαδικασία εκτιμάται ότι η φορολόγηση των εταιριών θα γίνει άπαξ πιθανώς τον Σεπτέμβριο και θα αφορά όλη την περίοδο του εννεάμηνου. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό ποσό που είχε υπολογίσει η ΡΑΕ ως υπερέσοδα του εξαμήνου Οκτωβρίου- Μαρτίου, πριν τη αφαίρεση των εκπτώσεων ήταν 927,44 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι από τις 7 Ιουλίου ισχύει ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς που προσδιορίζει πλαφόν αποζημίωσης ανά τεχνολογία παραγωγής. Ο μηχανισμός αυτός σε συνδυασμό με την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύστημα ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο έχει οδηγήσει σε συγκράτηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος σε μια περίοδο που οι τιμές στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα η μέση χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας, έχει διαμορφωθεί στα 269,88 ευρώ/MWh όταν στη Γαλλία βρίσκεται στα 589,22 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 540,26 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 332,7 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης