Ενέργεια

Αύξηση φορτίων στα 13 τον Αύγουστο για την επάρκεια - Αναμένεται άνοδος στην χονδρική, καθοριστικές οι ΑΠΕ

Αύξηση φορτίων στα 13 τον Αύγουστο για την επάρκεια - Αναμένεται άνοδος στην χονδρική, καθοριστικές οι ΑΠΕ
Στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης καταγράφηκε μείωση προφανώς εξαιτίας της αλλαγής των καιρικών συνθηκών αλλά και της σχετικής αποκλιμάκωσης των τιμών TTF μετά την μερική επαναλειτουργία του Nord Stream 1
Σχετικά Άρθρα

Την ανηφόρα πήραν και πάλι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το φαινόμενο δεν είναι περιστασιακό αλλά θα συνεχιστεί τις υπόλοιπες ημέρες του Ιουλίου και κατά πάσα πιθανότητα και τον Αύγουστο λόγω της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τη μείωση των ανέμων αύξησε την χονδρική τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας κατά σχεδόν 30% για σήμερα 22 Ιουλίου ενώ και το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς ήταν ανοδικό κατά 22,33%.

Έτσι η μέση χονδρική τιμή για σήμερα διαμορφώθηκε στα 426,92 ευρώ/MWh με τη μέγιστη προσφορά στα 641,92 ευρώ/MWh και την ελάχιστη στα 294 ευρώ/MWh. Όσο δε για τη μέση τιμή χονδρικής μέχρι τώρα για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 330 ευρώ/MWh.
Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα αφού κάλυψαν μόλις το 21,37% με το φυσικό αέριο να φθάνει στο 46,73%, τους λιγνίτες στο 16,13% και τα υδροηλεκτρικά σταθερά στο 6,67%. Σχετικά περιορισμένες είναι για σήμερα οι εξαγωγές σε ποσοστό 13,28%.

Αύξηση φορτίων τον Αύγουστο

Παράλληλα σε ότι αφορά την επάρκεια φυσικού αερίου πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις νέες δηλώσεις των εισαγωγέων στον ΔΕΣΦΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά τα φορτία που θα έλθουν τον Αύγουστο.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα προβλέπει πλέον για τον Αύγουστο 13 φορτία έναντι των 8 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Πρόκειται να έλθουν 5 φορτία της βουλγαρικής MET Energy, 4 της ΔΕΠΑ, 2 της Μυτιληναίος, 1 της ΔΕΗ και 1 της επίσης βουλγαρικής Bulgargaz.

Οι ελληνικοί όμιλοι εμφανίζονται συγκροτημένοι και ισχυροί κεφαλαιακά για να ενισχύοσυν τις παραγγελίες υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε η χώρα να ελαχιστοποιήσει τα ενδεχόμενα προβλήματά της από τις μειωμένες ροές και διακοπές τροφοδοσίας του ρωσικού φυσικού αερίου.

Μείωση τιμών στην Ευρώπη

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ενώ η τιμή στην ελληνική αγορά αυξήθηκε κατά σχεδόν 30% στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης καταγράφηκε μείωση προφανώς εξαιτίας της αλλαγής των καιρικών συνθηκών αλλά και της σχετικής αποκλιμάκωσης των τιμών TTF μετά την μερική επαναλειτουργία του Nord Stream 1.
Πάντως η ελληνική αγορά παρά την άνοδο παραμένει μεταξύ των φθηνότερων της Ευρώπης αφού στην Ιταλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 519,05 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 494,03 ευρώ/MWh. Στη Γερμανία η τιμή διαμορφώθηκε χαμηλότερα από την ελληνική αγορά στα 377,45 ευρώ/MWh, ενώ η αγορά της Βουλγαρίας παραμένει απολύτως συντονισμένη με την ελληνική στα 426,92 ευρώ/MWh.

Ψηλά οι τιμές τον Αύγουστο

Η εξέλιξη των τιμών ρεύματος αναδεικνύει ότι το μείζον πρόβλημα για την ελληνική αγορά είναι η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών του LNG και όχι η επάρκεια φυσικού αερίου. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα επαναφέρει την ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στο χρηματιστήριο αερίου.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η τιμή του ηλεκτρισμού θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα όλο το επόμενο διάστημα, αφού οι τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα με βάση τις οποίες τιμολογούν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό αέριο, τον Ιούλιο είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του ICIS η μέση τιμή του TTF τον Ιούνιο ήταν 109,911 ευρώ/MWh ενώ την περίοδο από 1-18 Ιουλίου αυξήθηκε στα 169,009 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr
.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης