Ενέργεια

ΕΕ: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση μείωσης κατά 15% της χρήσης φυσικού αερίου

ΕΕ: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση μείωσης κατά 15% της χρήσης φυσικού αερίου

 Το αναθεωρημένο κείμενο θα μειώνει τη χρονική περίοδο για την οποία θα ισχύει το σύστημα από δύο έτη σε ένα

 

Tην αναθεώρηση της πρόταση της ΕΕ ότι όλα τα μέλη του μπλοκ να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου για να προετοιμαστούν για πιθανές περικοπές ρωσικής προμήθειας, συζήτησαν οι ευρωπαίοι απεσταλμένοι των χωρών την Παρασκευή σύμφωνα με το Reuters, ελπίζοντας σε συμβιβασμό μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αφού ορισμένες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με το σχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη όλες οι χώρες της ΕΕ να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο κατά 15%. Ο στόχος θα είναι αρχικά εθελοντικός, αλλά θα γινόταν υποχρεωτικός εάν η Επιτροπή κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αλλά από την αρχή, η πρόταση αντιμετώπισε την έντονη κριτική από μια σειρά χωρών. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι από τις πιο ανοιχτά εχθρικές, ενώ διπλωμάτες λένε ότι η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Πολωνία έχουν επίσης επιφυλάξεις σχετικά με την παροχή στην Επιτροπή της εξουσίας να διατάξει περικοπές.

Έγκριση από τις κυβερνήσεις

Σύμφωνα με πρόταση που υπέβαλε η Τσεχία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε πρόταση της Επιτροπής για να καταστούν υποχρεωτικές οι περικοπές, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Το αναθεωρημένο κείμενο θα μειώνει επίσης τη χρονική περίοδο για την οποία θα ισχύει το σύστημα από δύο έτη σε ένα, για να τονίσει τον επείγοντα χαρακτήρα του μέτρου.Ορισμένες χώρες διαμαρτύρονται ότι μια ομοιόμορφη περικοπή κατά 15% θα είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις από ό,τι χρειάζεται στα νοικοκυριά και τους βιομηχανικού χρήστες που "διψούν" για φυσικό αέριο.

Οι απεσταλμένοι θα συζητήσουν πιθανές περαιτέρω αναθεωρήσεις τη Δευτέρα, προτού συναντηθούν οι υπουργοί Ενέργειας για μια έκτακτη σύνοδο με σκοπό την συζήτηση της συμφωνίας. "Δεν είναι μόνο η τελειοποίηση. Υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει", δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Ισπανία: Υπάρχουν και άλλα μέτρα

Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera ανέφερε σε επιστολή της προς την Επιτροπή την Παρασκευή ότι η Ισπανία συμμερίζεται τον τελικό στόχο των προτάσεων της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν πιο αποτελεσματικά μέτρα από μια ομοιόμορφη και υποχρεωτική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

«Είναι σημαντικό η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή την κατάσταση να μην εκληφθεί ως άδικη και οικονομικά επιζήμια για τους πολίτες και τη βιομηχανία μας», έγραψε, προσθέτοντας ότι η Ισπανία έχει δεσμευτεί να κινηθεί εποικοδομητικά.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η ανάγκη για περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν σαφής και ότι τοcενεργειακό ζήτημα θα μπορούσε γρήγορα να γίνει ένα ευρύτερο οικονομικό πρόβλημα.

«Βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο», είπε ένας εκπρόσωπος. «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε έντονες συζητήσεις για κρίσιμα θέματα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης