Ενέργεια

Τέλος Αυγούστου η υποβολή προσφορών για την ΛΑΡΚΟ

Τέλος Αυγούστου η υποβολή προσφορών για την ΛΑΡΚΟ

Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού μετατίθεται από την 29η Ιουλίου, κατά πάσα πιθανότητα για την 26η Αυγούστου

 

Παρατείνεται έως τα τέλη Αυγούστου η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για την μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα βεβαίως κινείται και ο δεύτερος που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής για την πώληση μεταλλευτικών δικαιωμάτων για 25 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα της παράτασης του διαγωνισμού υποβλήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ από έναν εκ των υποψηφίων επενδυτών και συγκεκριμένα από την ιρλανδική CMI.
Έτσι η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού μετατίθεται από την 29η Ιουλίου, κατά πάσα πιθανότητα για την 26η Αυγούστου, οπότε και θα καταγραφεί επισήμως το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών μέσω δεσμευτικών προσφορών.

Όπως είναι γνωστό στο VDR που έχει δημιουργήσει το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτοντας στους ενδιαφερόμενους τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και το σχέδιο σύμβασης, είχαν πρόσβαση και μελέτησαν τα στοιχεία τρεις εταιρίες η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holdings, η Mytilineos και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight (CMI). Πληροφορίες αναφέρουν ότι δυο από τους τρεις θα υποβάλουν προσφορά, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για θετική έκβαση του διαγωνισμού.

Διακοπή λειτουργίας

Εν τω μεταξύ ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ έχει ανακοινώσει ότι από το τέλος Ιουλίου θα διακόψει τη λειτουργία της. Σημειώνεται ότι για την περίοδο 2020 - 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022 η ΛΑΡΚΟ χρηματοδοτήθηκε με 52 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για να συνεχίσει τη λειτουργία της, ενώ πρόσφατα δόθηκαν επίσης από τον προϋπολογισμό επιπλέον 7 εκατ ευρώ που έχει στη διάθεση του ο διαχειριστής για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας έως το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα εκτιμάται ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόλυσης του προσωπικού από τον ειδικό διαχειριστή. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στο παθητικό της εταιρίας, ενώ ο διαγωνισμός αφορά το ενεργητικό της βιομηχανίας.

Σημειώνεται πως οι αποζημιώσεις των 1.060 εργαζομένων είναι εγγυημένες με πρόσφατο νόμο του Ιουνίου για ποσό 24 εκατ. ευρώ, ανεξάρτητα αν απολυθούν από τον Ειδικό Διαχειριστή ή οδηγηθούν στην έξοδο από την πτώχευση της εταιρείας ελλείψει ενδιαφερόμενου επενδυτή.
Ο επενδυτής –αν προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία- σύμφωνα με το δικό του business plan θα επαναπροσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου όσους εργαζόμενους θεωρεί απαραίτητους. Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ για την επέκταση του λιμανιού στο εργοστάσιο της Λάρυµνας και για περιβαλλοντικές επενδύσεις.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης