Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αντιδράσεις από βιομηχανικούς φορείς στο σχέδιο Μητσοτάκη για την μείωση της κατανάλωσης έναντι αποζημίωσης

Αντιδράσεις από βιομηχανικούς φορείς στο σχέδιο Μητσοτάκη για την μείωση της κατανάλωσης έναντι αποζημίωσης

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ζητούν εξαίρεσή της από τις υποχρεωτική ευρωπαϊκή περικοπή στην κατανάλωση φυσικού αερίου ή ηλεκτρισμού και όχι αποζημιώσεις αναφέρουν χαρακτηριστικά

 

Μείζονα αναστάτωση στους κόλπους της ελληνικής βιομηχανίες προκάλεσαν οι χθεσινές πληροφορίες περί νέας παρέμβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του σημερινού Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.


Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνεται σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις μεταξύ των εγχώριων βιομηχανιών, εκπρόσωποι των οποίων δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν οποιαδήποτε μείωση της παραγωγής τους έναντι οποιασδήποτε αμοιβής.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της βιομηχανίας οι ελληνικές επιχειρήσεις ζητούν εξαίρεσή της από τις υποχρεωτική ευρωπαϊκή περικοπή στην κατανάλωση φυσικού αερίου ή ηλεκτρισμού και όχι αποζημιώσεις.

Μερίδιο αγοράς

Οι ίδιοι παράγοντες δήλωναν ότι το ζητούμενο δεν είναι η αποζημίωση αλλά η μη διακοπή της λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να μην χάσουν μερίδιο αγοράς, το οποίο διατηρούν μέσα σε ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον μετά την πανδημία και σε συνθήκες βαθιάς ενεργειακής κρίσης. Πολύ δε περισσότερο που οι μεγάλες ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες, είναι κυρίως εξαγωγικές.
«Για καμία αμοιβή δεν είμαστε διατεθειμένοι να κόψουμε την παραγωγή μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε για να μην χάσουμε τους πελάτες μας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ας σημειωθεί ότι το υπό συζήτηση σχέδιο της Κομισιόν που παρουσιάστηκε χθες ως συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας, προβλέπει εξαιρέσεις για τις βιομηχανίες που κρίνονται ως κρίσιμες από μία χώρα, όσον αφορά στην ποσότητα του φυσικού αερίου που θα πρέπει να περικοπεί.
Οι εξαιρέσεις αυτές, ωστόσο, δεν προβλέπονται για τις βιομηχανίες έντασης ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι οι ελληνικές. Δεδομένου δε, ότι το φυσικό αέριο συμμετέχει στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστά που πολλές φορές ξεπερνούν το 40%, είναι προφανές ότι η περικοπή της κατανάλωσης αερίου θα πλήξει άμεσα τις παραγωγικές αυτές μονάδες.

Και τούτο διότι στην ελληνική περίπτωση η περικοπή του φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε περικοπή του ηλεκτρισμού ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών του.
Σημειώνεται τέλος ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει ότι σε εθελοντική βάση, μπορούν να γίνουν κάποιες δημοπρασίες με αμοιβή για τις βιομηχανίες που εθελοντικά θα περιορίσουν την κατανάλωση τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης